DEZS.EXTRA.HU
tételek gyűjteménye
 

Kezdőlap
Tételek
gardening.ro erdélyi kertészeti portál

Elhunyt Roy Scheider PDF Nyomtatás E-mail
Írta: dezs   
Share this!
ImageElhunyt Roy Scheider amerikai filmszínész, a Mindhalálig zene, a Francia kapcsolat és a Cápa-filmek sztárja.

A 75 éves sztár halálhírét az Arkansasi Egyetemi Kórház jelentette vasárnap. A halál okáról nem számoltak be, de a kórházi szóvivő nyilatkozata szerint két éven át csontvelőrákkal kezelték a színészt.

Image


Scheidert kétszer jelölték Oscar-díjra, először a legjobb mellékszereplő címére 1971-ben a Francia kapcsolat című, William Friedkin által rendezett filmben Gene Hackman partnereként, majd 1979-ben a Mindhalálig zene című Bob Fosse-film főszerepéért. Legismertebbé mégis a legendás Cápa-sorozat tette.

"You're gonna need a bigger boat" (Szüksége lesz egy nagyobb hajóra) - az Amerikai Filmintézet szerint a legjobb, amerikai filmekből származó szövegek között ez foglalta el 2005-ben a 35. helyet. A Steven Spielberg rendezte Cápa lett az első olyan amerikai film, amelyik átlépte a 100 millió dolláros jegyeladási álomhatárt 1975-ben, tízszeres hasznot hozva a kasszánál.

"Szerencsés vagyok, hogy három, általam mérföldkőnek tartott filmben szerepelhettem. A Cápa volt az első természetben játszódó nagy kalandfilmsiker. És természetesen a Mindhalálig zene sem afféle kivénhedt MGM-musical. A maga nemében mindegyik egyedülálló" - nyilatkozta a színész 1986-ban.

Scheider 1932-ben született a New Jersey állambeli Orange-ben, apja autószerelő volt. Mivel hatévesen súlyos reumás láz kényszerítette ágyba, gyerekkorában sokat olvasott. 17 éves korára nyilvánították teljesen gyógyultnak, akkor hatalmas lendülettel vetette bele magát a sportba: többek között úszott, majd bokszolt. Egy amatőr bajnokságon tört el az orra is, ez aztán jellegzetes karaktert adott az arcának.

Háromévi katonáskodás után színészetet tanult Pennsylvaniában, majd 1960-ban New Yorkba utazott, hogy színész lehessen. Egy évvel később Mercutióként debütált a Rómeó és Júliában a New York-i Shakespeare-fesztiválon. Később megpróbálkozott a filmezéssel, első kiugrásaként a Jane Fondával játszott Klute című krimit emlegetik. A nyolcvanas években ismét visszatért régi szerelméhez, a színházi munkához is. Harold Pinter Árulás című művében játszott szerepéért elnyerte a New York-i drámatársaság díját.

Remek karakteralakításokat nyújtott. Volt kalandor (A félelem ára), renitens helikopterpilóta (Kék villám), amerikai kém (Oroszország-ház) vagy maffiózó (Rómeó vérzik). A sorozatrajongók főleg a SeaQuest DSV - A mélység birodalma Bridger kapitányaként szerették.

Még két filmje vár bemutatásra, a Dark Honeymoon és az Iron Cross című thriller, utóbbiban mintegy búcsúzóul ismét kemény zsarut alakít.

A filmszínész politikailag is elkötelezett volt: több civil mozgalomban vett részt, tüntetett többek között az iraki háború ellen is.

MTI
 
< Előző   Következő >
Tanulási segédletek
Kötelező olvasmányok elemzései
Irodalom vázlatok
Történelem tételek
Nyelvtan tételek
Számítástechnika tételek
Szociológia tételek
Angol tételek
Növényvédőszer kémia tételek
Elsősegély tételek
Vállalkozásgazdaságtan tételek
Irodalom tételek 2.
Nyelvtan szóbeli tételek
Történelem tételek 2.
Biológia tételek
Angol szóbeli tételek
Angol nyelvtan tételek
Irodalom tételek 3.
Filozófia tételek
free counters
 
Template source from www.webhomez.net. Converted to Mambo template by Your Mambo Design.
© 2018 dezs.extra.hu - tételek gyűjteménye
Joomla egy nyílt forráskódú rendszer, mely a GNU/GPL Licensz alatt áll.