DEZS.EXTRA.HU
tételek gyűjteménye
 

Kezdőlap
Tételek
gardening.ro erdélyi kertészeti portál

Jobb megvárni a buszt, mint elindulni PDF Nyomtatás E-mail
Írta: dezs   
Share this!
ImageA mindennapok dilemmája: ha az orrunk előtt ment el a busz, induljunk-e tovább gyalog, vagy várjunk a következőre? A kérdésre végre egzakt matematikai választ adtak amerikai kutatók.

A brit New Scientist című folyóiratban megjelent tanulmány szerint nem éri meg elindulni, mert ezzel azt kockáztatjuk, hogy lekéssük a következő buszt a következő megállóban. Végül aztán frusztráltan és késve érkezünk úti célunkhoz.

Scott Kominers, a Harvard Egyetem és Justin Chen a kaliforniai MIT matematikusa bonyolult matematikai modellt dolgozott ki két lakás közötti utazás alkalmával, amelyet a Walk Versus Wait: The Lazy Mathematician (Gyalogolni vagy várni: a lusta matematikus) című cikkükben összegeztek.

„Van egy busz, amely ritkán jár, de szinte háztól-házig. Felmerül a kérdés: gyalog vagy busszal? A lustáknak megéri várni, de ugyanezt tanácsolhatjuk azoknak is, akik pontosan szeretnének a legrövidebb idő alatt megérkezni” - írják.

Modelljük figyelembe veszi a távolságot, a buszmegállók számát, a gyalogos és a jármű sebességét, az indulás, az utazás és a várakozás idejét. Miután az algoritmust minden változóval lefuttatták, a tudomány megválaszolta a kérdést: mindig jobb várni, kivéve akkor, amikor a járatsűrűség egy óra vagy annál ritkább, illetve amikor a célunk egy kilométeren belül van.

dunatv.hu
 
< Előző   Következő >
Tanulási segédletek
Kötelező olvasmányok elemzései
Irodalom vázlatok
Történelem tételek
Nyelvtan tételek
Számítástechnika tételek
Szociológia tételek
Angol tételek
Növényvédőszer kémia tételek
Elsősegély tételek
Vállalkozásgazdaságtan tételek
Irodalom tételek 2.
Nyelvtan szóbeli tételek
Történelem tételek 2.
Biológia tételek
Angol szóbeli tételek
Angol nyelvtan tételek
Irodalom tételek 3.
Filozófia tételek
free counters
 
Template source from www.webhomez.net. Converted to Mambo template by Your Mambo Design.
© 2018 dezs.extra.hu - tételek gyűjteménye
Joomla egy nyílt forráskódú rendszer, mely a GNU/GPL Licensz alatt áll.