DEZS.EXTRA.HU
tételek gyűjteménye
 

Kezdőlap
Tételek
gardening.ro erdélyi kertészeti portál

Európai órabérmustra PDF Nyomtatás E-mail
Írta: dezs   
Share this!
ImageBulgáriában a legkisebb, Svájcban a legnagyobb az órabér az Európai Unió tagállamai közül. A statisztikusok szerint Románia hátulról a második az uniós órabérek rangsorában.

A nyugat-európai, illetve az Európai Unió közép-európai tagállamait felölelő vizsgálat tanulságai szerint Bulgáriában a legkisebb, míg Svájcban a legnagyobb az órabér. A tanulmány készítői, a svájci statisztikai hivatal kutatói szerint ugyanis míg az alpesi országban a munkaerő óránkénti átlagos költsége 53,90 frank, azaz 33,81 euró, addig Bulgáriában 21-szer olcsóbb, csupán 1,55 euró.

Órabér tekintetében Svájc után 32,16 euróval Svédország, 31,98 euróval Luxemburg, és 30,31 euróval Franciaország következik. Kelet-európai mércével mérve még a német dolgozók fizetése is irigylésre méltó, hiszen Európa gazdasági motorja a munkavállalóknak óránként átlag 27,79 eurót biztosít.

A tanulmányt először közlő svájci Neue Züricher Zeitung kommentárja szerint az európai országok közti bérszakadék annak ellenére is nagy maradt, hogy 2002 és 2006 között a viszonylag szegényebbnek elkönyvelt déli uniós országokban, így Portugáliában és Spanyolországban is az átlagnál jóval gyorsabban nőttek a bérköltségek, 15,7, illetve 20,6 százalékkal.

A statisztikusok szerint bár Romániában 2002 és 2006 között több mint 60 százalékkal nőttek a bérek, az óránkénti 2,68 eurós bérköltség Bulgária után így is a vizsgált országok második legalacsonyabbja marad, így – a balti országokkal egyetemben – továbbra is kedvelt célpontja lehet mindazon cégeknek, akik az olcsó európai munkaerőt keresik.

Ami a balti országokat illeti, az órabér Lettországban átlagosan 3,41 euró, Litvániában 4,21 euró, míg Észtországban 5,50 euró.

maszol.ro
 
< Előző   Következő >
Tanulási segédletek
Kötelező olvasmányok elemzései
Irodalom vázlatok
Történelem tételek
Nyelvtan tételek
Számítástechnika tételek
Szociológia tételek
Angol tételek
Növényvédőszer kémia tételek
Elsősegély tételek
Vállalkozásgazdaságtan tételek
Irodalom tételek 2.
Nyelvtan szóbeli tételek
Történelem tételek 2.
Biológia tételek
Angol szóbeli tételek
Angol nyelvtan tételek
Irodalom tételek 3.
Filozófia tételek
free counters
 
Template source from www.webhomez.net. Converted to Mambo template by Your Mambo Design.
© 2018 dezs.extra.hu - tételek gyűjteménye
Joomla egy nyílt forráskódú rendszer, mely a GNU/GPL Licensz alatt áll.