DEZS.EXTRA.HU
tételek gyűjteménye
 

Kezdőlap
Tételek
gardening.ro erdélyi kertészeti portál

A realista dráma PDF Nyomtatás E-mail
Írta: dezs   
Share this!
Kidolgozott tétel  

A realista dráma

 

- A reneszánsz, a barokk és a klasszicizmus századaiban az irodalom legmagasabb és egyben legáltalánosabb hatású megje­lenési formája a színpadon előadott dráma, a leginkább ünnepi, leginkább kultikus jellegű műfaj. A politikai átalakulások, az ipari forradalom, a társadalom demokratizálódása, a polgárosodás, megváltoztatja az emberek életkörülményeit a XIX. századra. A XIX. században a színház már nem ünnep, hanem csak a szünetet, a pihenés üres óráit tölti ki, szánakozásul szol­gál. Ennek következtében a színház a teljesen polgáriasult Angliában és Franciaországban megszűnik irodalom lenni, már hétköznapi kikapcsolódásnak számít csupán, akár egy sportmérkőzés megtekintése.

- A többi országban, ahol az emberek kevesebbet járnak színházba, a dráma főképp mint könyvdráma él tovább. A könyv­drámának egy-két érdekes kísérlete azután ideig-óráig a színpadot is meg tudja hódítani.

- A színház funkciójának ez a századeleje átalakulása természetszerűleg maga után vonja a drámaírás műfaji megújulását is a század második felére. A realizmus a drámában valóban kritikai realizmus: a darabok szereplői a társadalom egy-egy metszetét állítják elénk, kiüresedett, szürke életük bemutatása a korabeli társadalom felett gyakorolt kritika. A realista dráma - ha klasszikus alkotóit, Ibsent és Csehovot tekintjük - sokkal „realistább", mint a XIX. századi realista regény: itt már nincsenek romantikus vonások, nagy, példamutató hősök, csak hétköznapi emberek és hétköznapi helyzetek. Akárcsak a regényben, a drámában is szerepet kap az elmélyült jellemrajz, a lélekelemzés.

- Három helyről indul meg a dráma megújulása: Oroszországból, Norvégiából és Angliából. Mindhárom másféleképpen újít, de egyben megegyeznek: realistán, kritikusan szemlélik a társadalmi valóságot, az emberek közötti kapcsolatok feltárását, a századvég furcsa, alélt, kissé dekadens világát. Klasszikusai pedig a norvég Henrik Ibsen, az analitikus dráma atyja, az angol Bemard Shaw, a vitatkozó drámák úttörője, s végül az orosz Anton Pavlovics Csehov, a lírai-hangulati dráma megalkotója.

 
< Előző   Következő >
Tanulási segédletek
Kötelező olvasmányok elemzései
Irodalom vázlatok
Történelem tételek
Nyelvtan tételek
Számítástechnika tételek
Szociológia tételek
Angol tételek
Növényvédőszer kémia tételek
Elsősegély tételek
Vállalkozásgazdaságtan tételek
Irodalom tételek 2.
Nyelvtan szóbeli tételek
Történelem tételek 2.
Biológia tételek
Angol szóbeli tételek
Angol nyelvtan tételek
Irodalom tételek 3.
Filozófia tételek
free counters
 
Template source from www.webhomez.net. Converted to Mambo template by Your Mambo Design.
© 2018 dezs.extra.hu - tételek gyűjteménye
Joomla egy nyílt forráskódú rendszer, mely a GNU/GPL Licensz alatt áll.