DEZS.EXTRA.HU
tételek gyűjteménye
 

Kezdőlap
Tételek
gardening.ro erdélyi kertészeti portál

15. A nyelv és a stílus viszonya, a stílus minősítése PDF Nyomtatás E-mail
Írta: dezs   
Share this!
Magyar nyelvtan tétel  

15. A nyelv és a stílus viszonya, a stílus minősítése

 

            Mi a nyelv?

A nyelv a legegyetemesebb jelrendszer. A nyelv egy közösség alkotása, amelyet évezredek folyamán a társadalom hozott létre, olyan társadalmilag elfogadott jel- és szabályrendszer, amely alapja az egyes ember beszédtevékenységének.

 

            Mi a stílus?

Az a kifejezésmód, ahogy a nyelvi és stilisztikai eszközöket felhasználjuk. A szó jelentése az idők folyamán változott, bővült (görög sztülosz: eszköz, hegyes tárgy, római stylus: íróeszköz). Napjainkban jelenthet a művészetekben korokat, irányzatokat, és egyénre jellemző viselkedési módot, modort.

 

            Minden közleményünknek (akár szóban, akár írásban) van stílusa. Ez lehet jó, rossz, hatásos, lapos, eredeti stb…Minden esetben keressük a megfelelő formát, a cél, a funkció érdekében. Választhatunk a nyelvi, stilisztikai lehetőségek közül, majd elrendezzük a választott eszközöket.

            Stílusérték: a szó fogalmi (elsődleges) jelentéséhez társuló érzelmi-hangulati többletet nevezzük stílusértéknek. A stílusérték lehet állandósult és alkalmi.

Állandósult stílusérték: minden szónak van állandósult stílusértéke, ami a nyelvi közösségben már közismert.

Alkalmi stílusérték: minden szó kaphat alkalmilag más stílusértéket, egyéni felhasználás útján jön létre, pl.: Jaj, de szép vagy! Pozitív, illetve negatív értelemben.

Az alkalmazott szavak lehetnek motiválatlanok (megszokáson alapuló hangalak és jelentés), vagy motiváltak (a hangalakból megérezhető, kikövetkeztethető a jelentés, pl.: a hangutánzó és hangulatfestő szavak). A motiváltság növeli a szavak stílusértékét. Minél nagyobb az eltérés a megszokottól, a hagyományostól, annál kifejezőbb, eredetibb a stílus.

            Stílusminősítés: A szótárakban alkalmazott stílusminősítés igen sokféle lehet. Jelzi a hangutánzó, hangulatfestő voltukat. Meghatározza használati körüket: milyen nyelvi rétegben, milyen műfajban, milyen stílusárnyalatban szokásosak. Pl.: éles elméjű (választékos), jó fej (bizalmas), nem az én zsánerem (argó), buksza (tájnyelvi), kellemes illatú (választékos). Ha a szó semleges hangulatú, pl.: okos, akkor a szótár nem tüntet fel mellette stílusminősítést.

 

FELADAT:

 

 

 
< Előző   Következő >
Tanulási segédletek
Kötelező olvasmányok elemzései
Irodalom vázlatok
Történelem tételek
Nyelvtan tételek
Számítástechnika tételek
Szociológia tételek
Angol tételek
Növényvédőszer kémia tételek
Elsősegély tételek
Vállalkozásgazdaságtan tételek
Irodalom tételek 2.
Nyelvtan szóbeli tételek
Történelem tételek 2.
Biológia tételek
Angol szóbeli tételek
Angol nyelvtan tételek
Irodalom tételek 3.
Filozófia tételek
free counters
 
Template source from www.webhomez.net. Converted to Mambo template by Your Mambo Design.
© 2018 dezs.extra.hu - tételek gyűjteménye
Joomla egy nyílt forráskódú rendszer, mely a GNU/GPL Licensz alatt áll.