DEZS.EXTRA.HU
tételek gyűjteménye
 

Kezdőlap
Tételek
gardening.ro erdélyi kertészeti portál

Az 1848-as forradalom eseményei a szeptemberi fordulatig, az áprilisi törvények PDF Nyomtatás E-mail
Írta: dezs   
Share this!
Történelem tétel  

13. Az 1848-as forradalom eseményei a szeptemberi fordulatig, az áprilisi törvények

 

Az 1840-es évek közepére Magyarországon mind a konzervatív, mind a haladó szellemiségűek pártokba tömörültek. Először, 1846-ban az udvar politikáját támogatók pártja, a konzervatív párt jött létre Gróf Apponyi György vezetésével. 1847-ben megalakult az ellenzéki párt is Gróf Batthyány Lajos vezetésével. Programjai az úgynevezett ellenzéki nyilatkozat, melyben a jobbágyfelszabadítást, a közteherviselést és az ősiség eltörlését követelte.

A két párt erőpróbája az utolsó rendi országgyűlésen volt 1847-48-ban, ahol csak mérsékelt reformok születtek. Az hogy Magyarországon 1848-ban forradalom robbant ki, a renden kívüli erőknek köszönhető, valamint annak, hogy 1848. február 27-én Párizsban kitört a forradalom, mely átterjedt egész Európára.

Március 3-ára a Párizsi forradalom híre eljutott Pozsonyba, ahol Kossuth megfogalmazta felirati javaslatát, melyben jobbágyfelszabadítást, közteherviselést és független felelős nemzeti kormány követel. A javaslatot mind az alsó, mind a felsőtábla is elfogadta és egy országgyűlési küldöttség, vitte Bécsbe, hogy a király aláírásával szentesítse. Közben március 13-án Bécsben is kitört a forradalom, aminek hatására V. Ferdinánd aláírta a felirati javaslatot. A bécsi forradalom híre március 15-ére eljutott Pestre, ahol lejátszódtak a forradalmi események, melyben a kezdeményező szerepet a márciusi ifjak (Petőfi, Irinyi, Jókai, Bulyovszki, Vasvári) játszották. Közben az országgyűlés Pozsonyban törvényalkotó munkába kezdett, az új törvényeket V. Ferdinánd április 11-én aláírásával szentesített.

Az 1848-as áprilisi törvények

1.      Eltörölték az ősiség törvényét.

2.      Felszabadították a jobbágyokat, azonnali és kötelező örökváltsággal.

3.      A választójogot a korabeli Európába egyedülállóan alacsony vagyoni cenzushoz kötötték. (minden egynegyed telekkel rendelkező jobbágy választó és választható volt.

4.      Cenzúra eltörlése.

5.      Közteherviselés.

A nemzeti függetlenségünk legfőbb biztosítéka: a népképviseleti alapon választott országgyűlés és a független felelős magyar kormány, melynek elnöke Gróf Batthyány Lajos. Kossuth a pénzügyminiszteri tárcát, Deák az igazságügyi, Széchenyi pedig a közmunkaügyi tárcát kapta.

1848. április végén lépett hivatalba az új kormány, melynek programja a rend és a béke biztosítása volt. Meg kellett szilárdítani a forradalom eredményeit, ezt viszont két erő akadályozta meg, a bécsi udvar és a nemzetiségek.

A bécsi udvar 1948. márciusában csak kényszerűségből engedett, csak az alkalmat várta hogy visszamondhassa mindazt, amit a király esküjével is szentesítet. Még nem lépett fel nyíltan a forradalom ellen, de arra bíztatta a nemzetiségieket (Szerbek, Horvátok, Románok), hogy forduljanak a magyarok ellen. 1848. nyarán már véres harcok folytak a Dél-vidéken a Szerbekkel és Dráva mögött támadásra készen állt Jellasics, a horvát bán. A kormány politikai támasza ebben a helyzetben, az 1948. júniusában választott új népképviseleti országgyűlés volt, mely megtette az első védelmi intézkedéseket. Kossuth javaslatára az országgyűlés megszavazott 200 ezer újoncot és a felállításához szükséges hadihiteleket, valamint fölállították az első 10, önkéntesekből álló honvéd zászlóaljat.

A szembenálló erők 1848. szeptemberében nyíltan is összecsaptak. Az udvar biztosítására Jellasics 40 ezer emberével átkelt a Dráván és rabolva, fosztogatva elindul Buda felé. A Batthyány kormány lemond, helyét az Országos Honvédelmi Bizottmány veszi át, melynek elnöke Kossuth lesz. Az OHB vállalja a forradalmi honvédelmet. Szeptember 29-én a velencei-tavi Pákozd mellet, a javarészt újoncokból és felkelőkből álló magyar sereg megállította Jellasicsot. A bán az oldalvédelmet hátrahagyva elmenekült az országból.

 

Írta: Mórocz Gábor

 
< Előző   Következő >
Tanulási segédletek
Kötelező olvasmányok elemzései
Irodalom vázlatok
Történelem tételek
Nyelvtan tételek
Számítástechnika tételek
Szociológia tételek
Angol tételek
Növényvédőszer kémia tételek
Elsősegély tételek
Vállalkozásgazdaságtan tételek
Irodalom tételek 2.
Nyelvtan szóbeli tételek
Történelem tételek 2.
Biológia tételek
Angol szóbeli tételek
Angol nyelvtan tételek
Irodalom tételek 3.
Filozófia tételek
free counters
 
Template source from www.webhomez.net. Converted to Mambo template by Your Mambo Design.
© 2018 dezs.extra.hu - tételek gyűjteménye
Joomla egy nyílt forráskódú rendszer, mely a GNU/GPL Licensz alatt áll.