DEZS.EXTRA.HU
tételek gyűjteménye
 

Kezdőlap
Tételek
gardening.ro erdélyi kertészeti portál

Elemezze a nagyhatalmak erőviszonyait a XIX. Szd végén PDF Nyomtatás E-mail
Írta: dezs   
Share this!
Történelem tétel  

6. Elemezze a nagyhatalmak erőviszonyait a XIX. Szd végén

 

Anglia: A kor legerősebb nagyhatalma a hadiflottájával, és a hatalmas gyarmat birodalmával (India, Afrika nagy része, Ausztrália és Kanada). Mégsem szól bele a világpolitikába, kivéve, Törökország esetében. Viktória királynő uralkodása alatt stabilizálódott az ország belpolitikája és a parlament is kiegyezetett az uralkodó családdal. Azonban egy esetleges háborúra készülve szövetségeket köt.

Németország: A leggyorsabban fejlődő európai állam, mely elégedetlen a minimális gyarmatbirodalmával. Ezért erőteljes fémfeldolgozásba kezd és intenzíven fejleszti a hadseregét, mely már az angol flottával vetekszik.

Oroszország: Befolyását hatalmas területeinek és népességének köszönheti. Ám lemaradása a nyugathoz képest még mindig évszázados: jobbágyok dolgoznak a földeken, az emberek nem tudnak írni olvasni, cserébe viszont a könnyen irányítható tömegek mindenre képesek a cár atyuskáért.

Franciaország: Európa és a világ kulturális központja. Angliával szemben neki van félni valója a németektől, ki is építi a határ melletti védelmi vonalát egy esetleges támadás ellen. Franciaország szerette volna visszaszerezni az Alsace és Lorraine tartományokat.

Osztrák-Magyar monarchia: Európa második legnagyobb területű és népességű országa. További területeket szeretne és a Balkánon véglegesíteni az állapotokat, mivel már ekkora is pattanásig feszült a helyzet a soknemzetiségű országban. Boszniát szeretnék elfoglalni, de tudják, hogy ezt az oroszok még harc árán is képesek megakadályozni.

USA: A század végén még jelentéktelen a világpolitikába, majd csak az I. világháború után válik számottevővé. A Monro-elv miatt az amerikaiak amúgy sem szeretnek beleszólni más országok konfliktusába.

Írta: Gönczi Péter

 
< Előző   Következő >
Tanulási segédletek
Kötelező olvasmányok elemzései
Irodalom vázlatok
Történelem tételek
Nyelvtan tételek
Számítástechnika tételek
Szociológia tételek
Angol tételek
Növényvédőszer kémia tételek
Elsősegély tételek
Vállalkozásgazdaságtan tételek
Irodalom tételek 2.
Nyelvtan szóbeli tételek
Történelem tételek 2.
Biológia tételek
Angol szóbeli tételek
Angol nyelvtan tételek
Irodalom tételek 3.
Filozófia tételek
free counters
 
Template source from www.webhomez.net. Converted to Mambo template by Your Mambo Design.
© 2018 dezs.extra.hu - tételek gyűjteménye
Joomla egy nyílt forráskódú rendszer, mely a GNU/GPL Licensz alatt áll.