DEZS.EXTRA.HU
tételek gyűjteménye
 

Kezdőlap
Tételek
gardening.ro erdélyi kertészeti portál

Az 1867-es kiegyezés létrejöttének külső, belső körülményei PDF Nyomtatás E-mail
Írta: dezs   
Share this!
Történelem tétel  

15. Az 1867-es kiegyezés létrejöttének külső, belső

Körülményei

(dualista állam felépítése)

 

 

(Belső) - A balul sikerült 1848-49-es szabadságharc után Magyarországon rém-uralom következett. Bécsnek 9 éven keresztül (1850-1859) sikerült Magyar-országot egy centralista birodalommá tennie a Bach-korszak alatt. Ez azt jelentette, hogy egy felülről (német nyelven) irányított tartománnyá fokozta le az országot. Kemény cenzúra volt, titkosrendőrség (Bach huszárok) figyelt mindent, szesz- és dohányadót vettetek ki, továbbá felülről érkeztek a reformok, ami tovább fokozta a magyar nemesek elégedetlenségét. Ellenállások voltak az egyetlen lehetséges eszközök, amik Bécset egy kicsit felingerelhették. Ennek három módja volt: Az aktív ellenállás, ami a tulajdonképpeni fegyveres ellenállás (de ez nem volt jellemző). A második a passzív ellenállás, ami a nemesek közhivataltól való elzárkózását jelentette, és az adófizetés meg-tagadását. A harmadik fajtája az emigráció volt (gondoljunk pl. Kossuthra).   

Az osztrákoknak költséges volt fenntartani az önkényuralmat Magyarországon, aminek következtében tovább nőtt az osztrák államadósság.

 

(Külső)- 1859-ben Megindul a harc Olaszország egyesítéséért III. Napoleon és a Piemonti-Szárd királyság vezetésével Ausztria ellen. 1859.Jún.24-én a solfernoi csatában az egyesített francia-olasz hadsereg súlyos vereséget mért az osztrák seregre. Ferenc Józsefnek lépnie kellett, mivel a kincstár teljesen üres volt, és még külső fenyegetés is veszélyeztette az országot. 1859-ben Bach-ot menesztették, ami gesztus volt a magyarok felé. 1860-ban kiadja az októberi diplomát Ferenc József, ami Mo-nak alkotmányos, föderális rendszert ajánlott. 1861 tavaszán országgyűlést tartunk, ahol elutasítjuk az osztrák közeledést, de két pártot alapítunk: - A felirati pártot, ami elismerte volna F.J-et uralkodónak (Deák Ferenc volt a vezetőjük), és a Határozati pártot, aki nem ismerte volna el F.j-t uralkodónak és ragaszkodtak a köztársaság létrehozásához. A határozati párt lehetetlen dolgokat követelt. Az osztrákok berekesztették az országgyűlést.

1861-65 között Smerling volt hatalmon (smerling féle provizórium= ideiglenes önkényuralom), és a passzív ellenállás folytatódott. 1865-ben Deák kezdeményez és megírja a Húsvéti cikkét, amiben körvonalazza kiegyezés feltételeit. Ezt az osztrákok először elutasították.

1866-ban kirobbant az osztrák-porosz háború. Célja az egységes Németország létrehozása volt. 1866-ban a köningraetzi csatában győztek a poroszok és az osztrákok kiszorultak a német egységből.

 

 

(A kiegyezés)- Deák továbbra is fenntartotta az ajánlatát és 1867-ben megtörtént a kiegyezés. A magyar miniszterelnök Gr. Andrássy Gyula lett és egy kétközpontú dualista állam jött létre. Az állam területe: 625.000 km2. Népessége 1867-ben 35.000.000 fő (35% német, 16% magyar), 1914-ben 52.000.000 fő.

Ami közös volt: - Az uralkodó: Ferenc József (1848(67)-1916). Továbbá a külügy, a külpolitika, a hadügy (mindig osztrák vezérlettel), közös hadsereg, és a külügy és hadügy fedezetére szolgáló pénzügy. A kép parlament kölcsönösen küldött 60-60 főt hogy a másikat ellenőrizze. A gazdasági kiegyezésben egységes lett a pénz, egységes vámterület jött létre, és mértékrendszer. 1867 után Mo elkezdett polgáriasodni és megindul az iparosodás. 1868-ban Eötvös József meghozza a népiskolai törvényt (6-12 éves srácok) és ugyanebben az évben hozták a nemzetiségi törvényt.

 

Írta: Palicz Péter

 
< Előző   Következő >
Tanulási segédletek
Kötelező olvasmányok elemzései
Irodalom vázlatok
Történelem tételek
Nyelvtan tételek
Számítástechnika tételek
Szociológia tételek
Angol tételek
Növényvédőszer kémia tételek
Elsősegély tételek
Vállalkozásgazdaságtan tételek
Irodalom tételek 2.
Nyelvtan szóbeli tételek
Történelem tételek 2.
Biológia tételek
Angol szóbeli tételek
Angol nyelvtan tételek
Irodalom tételek 3.
Filozófia tételek
free counters
 
Template source from www.webhomez.net. Converted to Mambo template by Your Mambo Design.
© 2018 dezs.extra.hu - tételek gyűjteménye
Joomla egy nyílt forráskódú rendszer, mely a GNU/GPL Licensz alatt áll.