DEZS.EXTRA.HU
tételek gyűjteménye
 

Kezdőlap
Tételek
gardening.ro erdélyi kertészeti portál

Kommunikáció a párkapcsolatban PDF Nyomtatás E-mail
Írta: dezs   
Share this!
ImageBeszédre, beszélgetésre gondolunk, ha azt halljuk, kommunikáció. Ám kapcsolatainkban – és ez különösen igaz a házasságra – a meghallgatásnak legalább akkora jelentősége van, mint a beszédnek…

A meghallgatás nem olyan passzív magatartásforma, ami kimerül fizikai jelenlétünkben, hanem olyan aktív viselkedés, mely partnerünkkel azt érzékelteti, hogy eljut hozzánk, amit mond. Ráhangolódtunk a gondolatmenetére anélkül, hogy kijelentéseit minősítenénk.
JÓ TANÁCS! Nem kell mindenre azonnal reagálni, támadni, avagy védekezni! Ehelyett ismételjük meg, amit mondott, és fogalmazzuk át kérdéssé mindazt, amit hallottunk! Így kettős célt érünk el. Egyrészt partnerünknek azt sugalljuk, hogy fontos nekünk, figyelünk rá. Másrészt szembesítjük azzal, amit mondott, így lehetőséget adunk számára a helyesbítésre.

Milyen nyelvet beszélünk?

A kérdés nem azt feltételezi, hogy Önnek nem magyar az anyanyelve. Arról van szó, hogy szeretetünk kifejezésében sokszor nem ugyanazt a nyelvet használjuk, és ebből számos félreértés adódhat egy házasságban. Neveltetésünk, környezetünk hatásai és személyes hajlamaink révén mindannyian „ráállunk” egy bizonyos nyelvre, és csak ezen a nyelven vagyunk képesek felfogni, hogy szeretnek bennünket. A félreértések és a bonyodalmak akkor kezdődnek, amikor a házastársak nem ugyanazt a szeretet-nyelvet beszélik.
FONTOS! Egymás megértésének az a feltétele, hogy a partnerek ismerjék saját és párjuk szeretet-nyelvét, és ha ez eltér, akkor megtanulják, miként fejezhetik ki társuknak egyértelműen – azaz az ő nyelvén –, hogy szeretik.

Bábel tornya…

Szakértők szerint ötféle szeretet-nyelv létezik:

• Elismerő szavak

Akinek az elismerő szavak képezik a szeretet-nyelvét, az a kedves megjegyzésekből, a dicséretből, a bátorításból, az elismerésből tudja kiolvasni partnere iránta táplált érzelmeit. Ezek a szóbeli megerősítések nagyon sokfélék lehetnek: „Te készíted a legfinomabb töltött káposztát az egész földkerekségen!” „Nagyon jólesett, hogy nem felejtettél el hazafelé beugorni a boltba mosóporért!” stb. Persze ezek a mondatok nem azt a célt szolgálják, hogy behízelegjük magunkat párunknál és így keresztülvigyük saját törekvéseinket. Az már manipuláció lenne! Ha partnerünk ezen a nyelven beszél, érdemes készítenünk egy listát, hogy mi mindent szeretünk benne. Melyek azok a tulajdonságai, amelyek különösen fontosak számunkra, és mivel vívja ki újra és újra a tiszteletünket, csodálatunkat. Ha készen vagyunk a listánkkal, már csak alkalom és megfogalmazás kérdése, hogy ezeket az elismeréseket meg is osszuk vele.

• Együtt töltött idő

Az együtt töltött idő nyelve azt jelenti, hogy osztatlan figyelmet szentelünk partnerünknek. Ez többek között abban jut kifejezésre, hogy egymás szemébe nézünk. A közös esti tévézés nem számíthat együtt töltött időnek, mert egymás mellett ülünk, tekintetünk pedig nem találkozik. Az együtt töltött idő a fizikai együttléten túl azt az érzetet adja a házastársunknak, hogy csak rá figyelünk és ő a legfontosabb számunkra. Megtörténhet ez egy jó beszélgetés közben, egy éttermi vacsora alkalmával, vagy bármilyen más közös tevékenység esetén, amihez mindkét félnek kedve van. E szeretet-nyelv gyakorlására jó alkalmat adhat, ha egy meghatározott időpontban mindennap leülünk és elmesélünk egymásnak három dolgot, ami aznap történt velünk. A konkrét időpont segít, hogy a társunkra való odafigyelés szerves része legyen napunknak. Néhány hét után érezni fogjuk, hogy ezek a percek jelentik napunk legszebb pillanatait.

• Ajándékozás

Akinek párja az ajándékozás szeretet-nyelvét beszéli, könnyű helyzetben van. Csak meg kell találnia azt az apró figyelmességet, amivel érezteti vele: „Gondoltam rád, fontos vagy nekem!” Egyik szeretet-nyelvet sem lehet könnyebben megtanulni, mint ezt. Persze nem kell nagy dolgokra gondolni. Az ajándék értékét nem az ára határozza meg, hanem azok az érzelmek, amelyek hozzá kötődnek. A házastársunknak adott ajándékok értékét az határozza meg, hogy mi jut majd az eszébe, ha ránéz. Ezért a boltban vásárolt csokor, a könyv vagy a nyakkendő mellett ajándék lehet néhány szál vadvirág, egypár soros versike, amit a munkahelyünkön unalmas perceinkben leírtunk, vagy egy aprócska finomság…

• Szívességek

Aki a szívességek szeretet-nyelvét érti, annak nem elegendő beszélni a szeretetünkről, nem elég őt ajándékokkal meglepni. Ő az érte tett „szívességekből” olvassa ki, hogy párja mit is érez iránta. Szívesség nagyon sok minden lehet. Például az, ha tisztába tesszük a gyereket, felporszívózzuk a lakást, lemossuk a kocsi szélvédőjét stb. A lényeg az, hogy olyat tegyünk a másikért, amelyet ha nagyon akarnánk, meg is úszhatnánk. Ha kedvesünk a szívességek szeretet-nyelvét beszéli, éppen ebből fogja látni, hogy mit érzünk iránta. Ha semmi sem jut eszünkbe, amit párunkért megtehetnénk, akkor egy őszinte beszélgetés alkalmával kérjük meg, hogy sorolja fel azokat a dolgokat, amelyeknek elvégzésével örömöt szereznénk neki.

• Testi érintés

A testi érintés sok mindent magában foglal. Lehet kézfogás, simogatás, ölelés, csók, szexuális együttlét. Aki számára a fizikai érintés a legkifejezőbb szeretet-nyelv, az ennek hiányában nem biztos társa szeretetében. Fontos számára, hogy partnere napközben többször is megérintse, megpuszilja, vagy magához szorítsa őt. Séta alkalmával szereti fogni a másik kezét, s lefekvéskor szorosan hozzábújik. A férfiak, szex iránti vágyukból kiindulva, tévesen arra is következtethetnek, hogy nekik a testi érintés a szeretet-nyelvük, ám ez sokkal több, mint a szexuális együttlét iránti vágy! Az a tény pedig, hogy valakinek az értékrendjében nagyon fontos helyet foglal el a párjával való szeretkezés, még nem jelenti azt, hogy számára a fizikai érintés jelenti a szeretet kifejezésének elsődleges módját.

„Nyelvvizsga”

Ahhoz, hogy az egymás mellett elbeszélés az Ön kapcsolatában kivédhető legyen, végezze el párjával az alábbi gyakorlatot! Fejezze be Ön is és párja is a következő mondatot: Akkor érzem a legjobban, hogy szeretsz, amikor… Azok a dolgok, amelyeket felsorolnak, rávilágítanak arra, melyik szeretet-nyelvet beszélik. Ily módon tudatosulhat mindkettőjükben az is, hogy milyen nyelven beszél a másik. Ezt követően állapodjanak meg, hogy a következő héten egymás szeretet-nyelvéhez igazodva fogják kifejezésre juttatni egymás iránt érzett érzelmeiket! NE FELEDJE! Közben gondoljanak arra, hogy az első hetekben toleranciára és egymás segítségre van szükségük! Mindig dicsérjék meg egymást a sikeres próbálkozásért, de azt se rejtsék véka alá, amikor az igyekezet nem ér célt!

Hibás kód

A szeretet-nyelvekkel kapcsolatban nagyon sokan elkövetik azt a hibát, hogy érzelmeiket azon a nyelven próbálják kifejezésre juttatni, amelyen maguk „beszélnek”, és nem azon, amelyen a párjuk. Így pedig a legszeretetteljesebb üzenet sem érhet célba! Gyakran előfordul, hogy – mondjuk – az elismerő szavakból értő férj elhalmozza feleségét szebbnél szebb bókokkal, holott annak inkább arra lenne szüksége, hogy férje időt szánjon rá. Más esetben a feleség szólítja meg testi érintések nyelvén a szívességekből értő párját. Így fordulhat elő, hogy a házastársak akár évekig is „elbeszélhetnek” egymás mellett, hiszen nem ismerik fel, társuk milyen szeretet-nyelvet beszél. Közben pedig a kapcsolat kihűl…

Mihalec Gábor,ideal.hu
 
< Előző   Következő >
Tanulási segédletek
Kötelező olvasmányok elemzései
Irodalom vázlatok
Történelem tételek
Nyelvtan tételek
Számítástechnika tételek
Szociológia tételek
Angol tételek
Növényvédőszer kémia tételek
Elsősegély tételek
Vállalkozásgazdaságtan tételek
Irodalom tételek 2.
Nyelvtan szóbeli tételek
Történelem tételek 2.
Biológia tételek
Angol szóbeli tételek
Angol nyelvtan tételek
Irodalom tételek 3.
Filozófia tételek
free counters
 
Template source from www.webhomez.net. Converted to Mambo template by Your Mambo Design.
© 2018 dezs.extra.hu - tételek gyűjteménye
Joomla egy nyílt forráskódú rendszer, mely a GNU/GPL Licensz alatt áll.