DEZS.EXTRA.HU
tételek gyűjteménye
 

Kezdőlap
Tételek
gardening.ro erdélyi kertészeti portál

François Marie Arouet de Voltaire:Candide avagy az optimizmus PDF Nyomtatás E-mail
Írta: dezs   
Share this!
Kötelező olvasmány,rövid összefoglaló elemzése  

François Marie Arouet de Voltaire

Candide avagy az optimizmus

(Candide ou l'optimisme)

 

 

 

Szereplők:

 

Candide

Kunigunda, Thunder-ten-Tronckh báró húga

Thunder-ten-Tronckh báró

Pangloss úr, német filozófus

Jacques, holland anabaptista

Don Issacar, zsidó kalmár

Don Fernando d'Ibaraa y Figueora y Mascarenes y Lampourdos y Souza,                                                                                                          Buenos Aires kormányzója

Cacambo, Candide szolgája

Vanderdendur úr, holland hajótulajdonos

Martin, amszterdami tudós

Périgord abbéja

Élie Fréron, párizsi röpiratszerző

Clairon kisasszony, páriszi színésznő

Parolignac márkiné

Byng admirális

Paquette, Thunder-ten-Tronckh báróné szolgálója

fráter Giroflée, theatinus barát

Pococurante szenátor

III. Ahmed, Törökország szultánja

Iván, Oroszország cárja

Károly Edvárd, Anglia királya

Teodor, Korzika királya

Rákóczi, erdélyi fejedelem

 

 

 

 

Történet:

 

Első fejezet (helyszín: Thunder-ten-Tronckh, Vesztfália, Németország):

Candide, Thunder-ten-Tronckh báró húgának törvénytelen fia boldogan éldegél nagybátyja fiával és lányával, Kunigundával annak kastélyában. Jámbor természetű, rajong nevelőjéért, Pangloss mesterért, akivel mindenben egyet is ért. A tanító filozófiája: "minden a legjobban van ezen a legeslegjobb világon". Candide azonban egyszer meg meri csókolni Kunigundát, ezért elzavarják a kastélyból.

 

Második fejezet (helyszín: Valdberghoff-trarbkdikdorff, Németország):

Candide pénz nélkül bolyong, mígnem találkozik két emberrel, akik elviszik a bolgárok táborába katonának. Itt kíméletlenül bánnak vele, amíg ki nem tör a bolgár-avar háború...

 

Harmadik fejezet (helyszín: Németország; Hollandia):

Candide elmenekül a harc hevében. Hollandiában egy Jacques nevű anabaptista fogadja be.

 

Negyedik fejezet (helyszín: Hollandia; Lisszabon, Portugália):

Candide itt találkozik egy leroggyant koldussal, akiről kiderül, hogy ő Pangloss mester. Az öreg elmondja, hogy a bolgárok feldúlták kastélyukat, mindenkit megöltek, csak ő menekült el. Az anabaptista őt is befogadja. Nemsokára mindhárman üzleti útra indulnak hajón Lisszabonba...

 

Ötödik fejezet (helyszín: Lisszabon, Portugália):

A város partjai előtt azonban hajójuk viharba kerül és elsüllyed. Csak Candide, Pangloss és egy matróz menekül meg.

 

 

Hatodik fejezet (helyszín: Lisszabon, Portugália):

A városra ezek után földrengés tör, ezért sebtében autodafét szerveznek, melyen három embert megégetnek, Panglosst felakasztják, Candide-ot pedig megvesszőzik.

 

Hetedik fejezet (helyszín: Lisszabon, Portugália):

Candide-ot ezekután egy öregasszony veszi pártfogásába, aki elviszi egy kastélyba, ahol találkozik - Kunigundával.

 

Nyolcadik fejezet (a mese helyszíne: Thunder-ten-Tronckh, Vesztfália, Németország; Hollandia; Lisszabon, Portugália):

Kunigunda elmeséli történetét: Túlélte a támadást, de később egy zsidó kalmárhoz került, akié ez a kastély is. Azonban a helyi főinkvizítornak is megtetszett, így a két férfi abban egyezett meg, hogy kétnaponta felváltva élvezhetik kegyeit.

 

Kilencedik fejezet (helyszín: Lisszabon, Portugália; Avacena, Spanyolország):

Megérkezik Don Issacar, azonban Candide megvédi szerelmét, leszúrja a zsidót. Később ugyanígy tesz a főinkvizítorral is, ezért hármójuknak menekülniük kell...

 

Tizedik fejezet (helyszín: Lisszabon, Portugália; Lucena; Chillas; Lebrixa; Cádiz, mind Spanyolország; az Atlanti-óceán):

Útközben minden pénzüket ellopják, így érkeznek Cádizba, ahol felszállnak egy spanyol hajóra, mely elviszi őket Dél-Amerikába, hogy harcoljanak a lázadó jezsuiták ellen.

 

Tizenegyedik fejezet (a mese helyszíne: Olaszország; Marokkó):

Az öregasszony a hajón elmeséli történetét: Ő tizedik Orbán pápa és Palestrina hercegnő lánya. Vőlegényét egyszer orvul megölték. Rájuk kalózhajó támadt, családját legyilkolták - majd a kalózokat Marokkó partjainál az arabok...

 

Tizenkettedik fejezet (a mese helyszíne: Marokkó; Ceuta, Spanyolország; Algír, Algéria; Tunisz, Tunézia; Tripolisz, Libéria; Alexandria, Egyiptom; Szmirna, Bulgária; Konstantinápoly, Törökország; Azov; Moszkva, mind Oroszország; Riga, Lettország; Weimar; Lipcse; Kassel, mind Németország; Utrecht; Leyden; Hága; Rotterdam, mind Hollandia):

Itt régi nevelője talált rá, azonban ő eladta az algíri dejnek. Innen megszökött, majd hosszú utat bejárva, Azov ostromakor fél fenekét elveszítve, végül ahhoz a zsidóhoz állt be szolgálónak, akit Candide megölt.

 

Tizenharmadik fejezet (helyszín: Buenos Aires, Argentína):

Megérkezvén Buenos Airesbe, a helyi kormányzó magáénak követeli Kunigundát. Candide-nak menekülnie kell, mert nyomára bukkantak, s üldözésére hajót küldtek utána Európából.

 

 

Tizennegyedik fejezet (helyszín: San Sacramento, Paraguay):

Candide hű szolgájával, Cacambóval menekül, s dönt: térfelet vált, s átáll a jezsuitákhoz. Itt nagy meglepetésben van része: a helyi parancsnok unokatestvére, Thunder-ten-Tronckh báró.

 

Tizenötödik fejezet (helyszín: San Sacramento, Paraguay):

A báró elmeséli, hogy a bolgár támadásba ő sem halt bele, s idejött Paraguayba harcolni. Azonban mikor megtudja, hogy Candide feleségül szándékozik venni húgát, rátámad, s Candide kénytelen leszúrni...

 

Tizenhatodik fejezet (helyszín: Bolívia):

Candide szolgájával együtt továbbmenekül, s egyszercsak két lányra támadó majmokat lát. Lelövi őket, de kiderül, hogy a lányok udvarlói voltak... Ezért a majomemberek megkötözik, s mint "jezsovitát" meg akarják enni, ámde Cacambo felvilágosítja őket, hogy Candide immár a jezsuiták ellensége. Nosza, szabadon engedik...

 

Tizenhetedik fejezet (helyszín: Eldorádó, Peru):

Candide és szolgája csónakba szállnak egy folyón, ámde Cayenne helyett Eldorádóba jutnak, ahol még a kavicsok is aranyból vannak. Itt betérnek egy kocsmába, ahol szívesen látják őket, mivel ezen a vidéken ritka az idegen.

 

Tizennyolcadik fejezet (helyszín: Eldorádó, Peru):

A helyiek elviszik a jövevényeket az ország legbölcsebb emberéhez és a királyhoz, akik készségésen bemutatják nekik az országot. Kérésükre azonban, étellel s arannyal jól megrakodva, száz ajándék lámával elengedik őket.

 

Tizenkilencedik fejezet (helyszín: Szurinam [Suriname]):

Mire Candide-ék megérkeznek Szurinamba már csak két lámájuk marad életben. Cacambo felajánlja, mivel őt nem üldözik, elmegy, s kiváltja Kunigundát, elviszi Velencébe, s Candide utánuk mehet. Így is tesznek, ám egy holland hajós ellopja Candide maradék két juhát. Végül Candide új társával, Martinnel, s maradék pénzével elindul egy francia hajón Európa felé...

 

Huszadik fejezet (helyszín: az Atlanti-óceán):

Candide-ék szemtanúi lesznek, hogyan süllyeszti el Vanderdendur úr kalózhajóját egy spanyol társa - Candide kincseivel együtt.

 

Huszonegyedik fejezet (helyszín: Bordeaux, Franciaország):

Candide, a megrögzött optimista és Martin, a megrögzött pesszimista vitatkozása közepett a hajó kiköt Bordeaux-ban.

 

Huszonkettedik fejezet (helyszín: Bordeaux; Párizs; Dieppe, mind Franciaország):

Candide-ék elutaznak Párizsba, ahol új barátja bemutatja neki a várost: elmennek a színházba, megismerkednek Parolignac márkinéval. A périgord-i abbé és a márkiné összefognak ellene, de ő megvesztegeti a rendőrtisztet, aki elküldi barátjához, Dieppe-be.

 

Huszonharmadik fejezet (helyszín: Portsmouth, Nagy-Britannia; Velence, Olaszország):

Dieppe-ben újból hajóra szállnak, s Angliába utaznak, ahol a parton egy admirális kivégzését tekinthetik meg. Candide elborzad, s utasítja a kapitányt, vigye azonnal Velencébe.

 

Huszonnegyedik fejezet (helyszín: Velence, Olaszország):

Velencében Candide-ék találkoznak Paquette-tel, aki éppen prostituáltként tengeti életét és új kuncsaftjával, fráter Giroflée-val. Candide mindkettejüknek ad egy kevéske pénzt.

 

 

Huszonötödik fejezet (helyszín: Velence, Olaszország):

Candide-ék meglátogatják a helyi szenátort, Pococurante urat, akiről az a hír járja, hogy rendkívül boldog. Azonban ez csak látszat, a szenátor gazdagsága ellenére éppen nem leli örömét semelyik kincsében.

 

Huszonhatodik fejezet (helyszín: Velence, Olaszország):

Candide együtt vacsorázik hat bukott királlyal egy fogadóban. Legnagyobb megdöbbenésére azt látja, hogy egyikük inasa Cacambo, aki megígéri neki, hogy elviszi szerelméhez, Kunigundához Törökországba.

 

Huszonhetedik fejezet (helyszín: Velence, Olaszország; Konstantinápoly, Törökország):

Candide, Martin és Cacambo felszállnak III. Ahmed szultán gályájára. Cacambo elmeséli, hogy elhozta ugyan Kunigundát Buenos Airesből, de útközben kalózok támadtak rájuk. A három barát az evezősök között felfedezi Thunder-ten-Tronckh bárót és Pangloss mestert, akiket Candide kivált a fogságból.

 

Huszonnyolcadik fejezet (a mesék helyszíne: San Sacramento, Paraguay; Buenos Aires, Argentína; Konstantinápoly, Törökország; illetve Lisszabon, Portugália; Sztambul, Törökország):

Mindketten elmesélik, hogy mégsem haltak meg, s kisebb vétségekért bűnhődtek a gályarabpadon.

 

Huszonkilencedik fejezet (helyszín: Törökország):

Candide kiváltja Kunigundát is, aki ez idő alatt igencsak megcsúnyult. Mégis feleségül akarja venni, de a báró ismét közéjük áll...

 

Harmincadik fejezet (helyszín: Törökország):

Végül Candide-ék úgy oldják meg a helyzetet, hogy Thunder-ten-Tronckh-ot visszaküldik a gályarabságba... Mivel Candide pénze időközben elfogyott, kénytelenek letelepedni egy kis helyi majorban. Megérkezik Paquette és fráter Giroflée is, a kis társaság pedig rájön, az lesz a legjobb, ha szép csendben elkezdenek dolgozni újonnan vásárolt kis házuk körül. Ezt követően már boldogan éltek ezen a "legeslegjobb világon"...

 

 

 
< Előző   Következő >
Tanulási segédletek
Kötelező olvasmányok elemzései
Irodalom vázlatok
Történelem tételek
Nyelvtan tételek
Számítástechnika tételek
Szociológia tételek
Angol tételek
Növényvédőszer kémia tételek
Elsősegély tételek
Vállalkozásgazdaságtan tételek
Irodalom tételek 2.
Nyelvtan szóbeli tételek
Történelem tételek 2.
Biológia tételek
Angol szóbeli tételek
Angol nyelvtan tételek
Irodalom tételek 3.
Filozófia tételek
free counters
 
Template source from www.webhomez.net. Converted to Mambo template by Your Mambo Design.
© 2018 dezs.extra.hu - tételek gyűjteménye
Joomla egy nyílt forráskódú rendszer, mely a GNU/GPL Licensz alatt áll.