DEZS.EXTRA.HU
tételek gyűjteménye
 

Kezdőlap
Tételek
gardening.ro erdélyi kertészeti portál

Multik eldorádója Romániában PDF Nyomtatás E-mail
Írta: dezs   
Share this!
ImageVárakozásukon felüli sikerévet könyvelhettek el maguknak 2007-ben a Romániában működő multinacionális mamutvállalatok. Selgros idén elérheti az 1 milliárd eurós forgalmat, a Carrefour, reményeit meghaladó módon, két évvel hamarabb tornázhatja fel magát erre a szintre (tavalyi növekedése 40%-os volt), az Orange csak hangosan csodálkozik, hogy honnan ered a nagy nyeresége (a tavalyi esztendő első kilenc hónapjában 296%-os fejlődést ért el), de a Vodafone sem panaszkodhat a maga 24%-os pluszával…

Image


Rejtély, hogy a hipermarketek és mallok robbanásszerű elterjedése miképpen tudta ennyire befolyásolni a vásárlási szokásokat ebben az országban. Kétségtelen, hogy a jelenség mögött a lakosságban ki tudja, mióta lappangó és most felszínre tört jó adag sznobizmus, divathóbort és a „nagyvilági” elmaradást rohanva bepótolni igyekvő szándék, a birtoklási sikerlátszat hajhászása húzódik meg. De azt sem lehet kihagyni a számításból, hogy a helyzet kényszerének hatalma miatt is egyre többen járnak az óriási bevásárló központokba, miután azok mind több kisüzletet sepernek le a piacról. Egy felmérés szerint jelenleg Romániában az emberek csupán 29%-a nem shoppingol a plázákban, ami azért is figyelemre méltó, mert a lakosságnak több mint fele még mindig nem városi.

Ahol maximálisra fokozott a kínálat, ott a szükségesnél többet költenek a vásárlók. Ha van miből. És úgy tűnik, az életszínvonal valamicskét javult nálunk, hiszen az energiahordozók és az élelmiszerek drágulása ellenére egyre több luxuscikk kel el Romániában. Negatív vonatkozású következmény, hogy a hisztérikus vásárlási lázból viszonylag egyre inkább kimaradnak a kulturális értékek, de ha ez Nyugaton is évtizedek óta ilyen tendenciát mutat, miért éppen nálunk alakulna másként? A vásárlótömegek a szupermarketekben futószalagszerűen szolgálják ki a nagytőkét, és nyomát sem találhatják mindannak a közvetlen hétköznapi emberi kapcsolatnak, amely a sarki kis boltban az ismerős árussal, pénztárossal való néhány mondatos kedélyes információcserében nyilvánulhat meg.

Az elidegenedést fokozó, a jelenlegi helyi felvevőpiaci potenciált meghaladó mamutvállalatok térhódítása nagyon könnyen érzékelhető Kolozsváron, ahol már tucatnyi ilyen működik, és ebben az évben továbbiak átadása várható.

szabadsag.ro
 
< Előző   Következő >
Tanulási segédletek
Kötelező olvasmányok elemzései
Irodalom vázlatok
Történelem tételek
Nyelvtan tételek
Számítástechnika tételek
Szociológia tételek
Angol tételek
Növényvédőszer kémia tételek
Elsősegély tételek
Vállalkozásgazdaságtan tételek
Irodalom tételek 2.
Nyelvtan szóbeli tételek
Történelem tételek 2.
Biológia tételek
Angol szóbeli tételek
Angol nyelvtan tételek
Irodalom tételek 3.
Filozófia tételek
free counters
 
Template source from www.webhomez.net. Converted to Mambo template by Your Mambo Design.
© 2018 dezs.extra.hu - tételek gyűjteménye
Joomla egy nyílt forráskódú rendszer, mely a GNU/GPL Licensz alatt áll.