DEZS.EXTRA.HU
tételek gyűjteménye
 

Kezdőlap
Tételek
gardening.ro erdélyi kertészeti portál

Megvan a világ működésének alapelmélete? PDF Nyomtatás E-mail
Írta: dezs   
Share this!
ImageAnthony Garrett Lisi 39 éves amerikai fizikus lehet az új évezred Einsteinje, ha valóban felfedezte a törvényt, amely a világegyetemet igazgatja Garrett Lisi novemberben jelentette meg "Egy különösen egyszerű elmélet minden dolgokról" című, 30 oldalas tanulmányát az Interneten. Ebben feltételez egy olyan törvényt, amely összetartja a négy fő erőt: a gravitációt, az elektromágnesességet, az erőset és a gyengét, szerinte ez adja a világ működésének egyetlen matematikailag lehetséges magyarázatát.

A "minden" elmélete egy mítoszféle, amelyet a fizikusok több mint egy évszázada keresnek. Einstein kórházi ágyán úgy halt meg, hogy éjjeli szekrényén ott voltak az erről szóló utolsó feljegyzései.

Garrett Lisi nyolc évig dolgozott ezen az elméleten, amelyhez eszközül felhasználta az úgynevezett E8 szimmetria-csoportot, amit mások is alkalmaztak hasonló elemzésekhez. Ez egy 19. századi geometriai forma, amelyet 248 részre osztottak és amely úgy néz ki, mint egy katedrális rozettája - írta a Corriere della Sera című olasz napilap.

A tudományos világ egy része új zsenit lát az amerikai fizikusban, mások sarlatánnak tekintik. Garrett maga is úgy vélekedik, hogy csak a gyakorlat bizonyíthatja elmélete helyességét. A választ talán megadja az a mega-részecskegyorsító, amely a jövő évben kezd Genfben működni. A fizikus, aki a kísérleteket vezeti ezzel az új eszközzel, azt mondta, hogy Garrett elméletét komolyan kell venni, de mély elméleti értékelésnek és gyakorlati kísérleteknek kell alávetni.

Az amerikai fizikus most a világsajtó érdeklődésének középpontjába került, és ez, mint bevallotta, stresszeli, annak ellenére, hogy megszokta a rendkívüli helyzeteket. Garrett Lisi ugyanis az extrém sportok kedvelője, szörfözik, snowboard-ozik, és szeret a dzsungelben sátorozni. Filozófikus alkat és úgy gondolkodik, hogy ha elmélete mégsem igazolódik, másfelé indul el, mert "a természettel nem lehet vitatkozni".

(MTI)
 
< Előző   Következő >
Tanulási segédletek
Kötelező olvasmányok elemzései
Irodalom vázlatok
Történelem tételek
Nyelvtan tételek
Számítástechnika tételek
Szociológia tételek
Angol tételek
Növényvédőszer kémia tételek
Elsősegély tételek
Vállalkozásgazdaságtan tételek
Irodalom tételek 2.
Nyelvtan szóbeli tételek
Történelem tételek 2.
Biológia tételek
Angol szóbeli tételek
Angol nyelvtan tételek
Irodalom tételek 3.
Filozófia tételek
free counters
 
Template source from www.webhomez.net. Converted to Mambo template by Your Mambo Design.
© 2018 dezs.extra.hu - tételek gyűjteménye
Joomla egy nyílt forráskódú rendszer, mely a GNU/GPL Licensz alatt áll.