DEZS.EXTRA.HU
tételek gyűjteménye
 

Kezdőlap
Tételek
gardening.ro erdélyi kertészeti portál

Ötmillió SMS-t írunk naponta PDF Nyomtatás E-mail
Írta: dezs   
Share this!
ImageBoldog Karácsonyt! Ez volt a világ első SMS-e, amit 1992 decemberében Neil Papwort brit informatikus küldött számítógépéről egy kollégája mobiljára. Hihetetlen, hogyan tudtuk 15 évvel ezelőtt nélkülözni a telefonüzeneteket, amikből ma csak a magyarok naponta több mint ötmilliót küldenek.

Pikáns szerelmi vallomás, értesítés egy késésről, netán egy hivatalos üzenet, amitől rögtön jókedvünk lesz: megérkezett számlánkra a fizetés. A maximum 160 karakteres üzenetek idén már 60 milliárd dollár (több mint tízezer milliárd forint) bevételt hoztak a mobilszolgáltatóknak világszerte.
Az első igazi, mobilról mobilra küldött SMS-t 1993-ban Riku Pihkonen, a finn Nokia mérnök gyakornoka indította útjára, ám ekkor még valószínűleg nem gondolta, hogy forradalmi tettével a magánlevelek és táviratok kora leáldozik.
- Bizony jelentősen csökkent tizenöt év alatt a magánlevelek aránya, ám a technikai fejlődést igazán a táviratok visszaesésén lehet lemérni - mondta lapunknak Tomecskó Tamás, a Magyar Posta szóvivője. A cég nyilvántartása szerint 1992-ben még közel nyolcmillió táviratot küldtek a magyarok, tavaly már csak 855 ezret. A szociológus szerint az SMS megjelenése is gyorsabbá tette az életünket.
- Amíg 15 éve még felhívtuk a másikat egy találkozó miatt, addig ma sok esetben már csak szöveges üzenetet küldünk a mobiljára, így nemcsak a kommunikáció, hanem az életünk is tempósabb lett, hiszen ezek oda-vissza hatnak egymásra - mondta lapunknak dr. Ligeti György. A nyelv is rohamosan változott: időt és pötyögést takarít meg, aki kihagy néhány betűt, írásjelet, kialakultak új rövidítések, szimbólumok. Ám az SMS félreérthető is lehet.
- Előfordult, hogy megbeszéltem egy találkozót a sarkon a kínai étteremnél, majd kiderült, hogy több kínai étterem is van abban az utcában a sarkon - meséli dr. Ligeti György. Másrészt viszont egy szerelmes üzenet sokkal izgalmasabb, mint a szóbeli vallomás, hiszen többször újraolvasható, és a barátoknak is el lehet vele dicsekedni. Sőt, a pajzánkodás is szabadabb írásban. Az SMS már nem csak személyes üzenet, hanem az ügyintézés hatékony módja is: autópálya matricát, parkoló -és belépőjegyet, sőt MP3-as zeneszámokat is vásárolhatunk ily módon. S ez még csak a kezdet, mondják a mobilfejlesztők.

GSM-táviratnak hívták a Westelnél Magyarországon elsőként a Pannon indította el az SMS szolgáltatást 1995 márciusában. Mint dr. Majorosi Emesétől, a cég sajtó- és információs igazgatójától megtudtuk: ügyfeleik döntő többsége naponta küld rövid szöveges üzeneteket, az elmúlt öt évben harmadával nőtt az SMS-ek száma. A T-Mobile 1995 októberében - akkor még Westel néven - indította a szolgáltatást, amit GSM-táviratnak hívtak. A cég ügyfelei átlagosan napi kétmillió SMS-t küldenek, tavaly csak szenteste több mint 12 milliót.

Hofmeister Zoltán, borsonline.hu
 
< Előző   Következő >
Tanulási segédletek
Kötelező olvasmányok elemzései
Irodalom vázlatok
Történelem tételek
Nyelvtan tételek
Számítástechnika tételek
Szociológia tételek
Angol tételek
Növényvédőszer kémia tételek
Elsősegély tételek
Vállalkozásgazdaságtan tételek
Irodalom tételek 2.
Nyelvtan szóbeli tételek
Történelem tételek 2.
Biológia tételek
Angol szóbeli tételek
Angol nyelvtan tételek
Irodalom tételek 3.
Filozófia tételek
free counters
 
Template source from www.webhomez.net. Converted to Mambo template by Your Mambo Design.
© 2018 dezs.extra.hu - tételek gyűjteménye
Joomla egy nyílt forráskódú rendszer, mely a GNU/GPL Licensz alatt áll.