DEZS.EXTRA.HU
tételek gyűjteménye
 

Kezdőlap
Tételek
gardening.ro erdélyi kertészeti portál

In memoriam Csiha Kálmán PDF Nyomtatás E-mail
Írta: dezs   
Share this!
Image Sűrű, nedves pihékkel fátyoloz az ég. Nem hoz fehér takarót a megrendülésre - csak csepereg az eresz. Csend lenne, ha nem hallgatnám Csiha Kálmán utolsó szolgálatának hangfelvételét. November 4-én készült a cserealji istenházában. Abban az általa épített templomban, ahol ő hirdethette húsz évvel ezelőtt legelőször Isten igéjét. Fátyolos hangon emlékezik, szelíd alázattal, övéivel, a gyülekezet-, kő- és szótemplom-építő lelkipásztor. Hallatszik a felvételen: sírtak, akikhez szólt. ImageMíg hallgatom, kinn hópelyhek szállnak, és mondja: „apró hópelyhek az örömök.” Meghatódottsággal küszködő hangjában lelem meg azt az örömsugarat, ami túlmutat a jelen gyászán, a veszteség döbbenetén. Rögzített szavaiban Isten-közelségből bátorít: „Mózesnek is csak egy pálcát adott, azzal vezette ki népét Egyiptomból.” Akik most összeszorult szívvel emlékeznek, azok számára sok-sok „pálcát” juttatott közelségéből az Úr. Amellyel vizet fakasztottak sziklás időszakban az általa útra bocsátott lelkipásztorok, hitoktatók, gondnokok, diakónusok, presbiterek és mindazok kik hallgathatták. Akiknek a városba telepedés nehézségeit sikerült igei szóval enyhítenie, avagy tanúságtevő létmódja megtartott keresztelésük helyén, az elvándorlás lehetősége ellenére is. Vajon hányan lehetnek lelki tanítványai hitvalló, Krisztust követő lelki központokban? Már-már közmondásos, hogy senki nem tudott József történetéről honi tájainkon úgy tanítani, mint Csiha Kálmán. Ki lehetne hitelesebb, mint az igehirdető, aki József-utat járt be?

Míg írok, el-elcsukló hangon hozzám is elér szava. Csendre kér. Mint a zsoltárok szela-jele; amíg a szó-dallam megtorpan, és Égre-lélekbe pillant a dicsőítő-, avagy hálagondolat. „Te tudod, hogy mennyi mindent jártunk be…” Szela. „Más arcú időben: békességet, megtartást.” „Köszönjük, hogy oltalmaztál.” „Legyél a gyászolókkal; hazahívottad” utolsó szolgálatának kérelme szerint: „öleld át őket, írd a szívükbe a bizonyosságot, hogy van örökélet, és odaát találkozás.” Az Égi küldött, túl minden földi rácsokon „templomőrző nemzedék”-re tekint, és mély csendből, feledhetetlen hangon kéreti: „Áldásod maradjon velünk.”

Molnár Melinda – Udvarhelyi Híradó

Emlékcserepek

A mellékelt vers szintén olvasói levélből való. Az ötödik börtönben töltött karácsonya előtt született. Öt ünnepe a születés csodájának, miközben kislányát addig soha nem láthatta. Nem volt papír se a cellában. Szabaduló rabtársának megtanította ünnepváró imakérelmét, aki a Csiha családnak élőszóban adhatta át a raboskodó atya „angyali üdvözletét.”

Csiha Kálmán: Még tizenegy nap

Még tizenegy nap, s földre száll az angyal,
Csengő csilingel bársony esteken,
Ezüst szárnyakon arany-angyalhajjal
A földre száll az Álom; megjelen.

Még tizenegy nap, s kigyúlnak a fények
S csillagszóróktól fényes éjszakán
Kis gyermekszemek bűvöletben égnek
S Jézus kopogtat szívek ablakán.

Én Istenem, már ötször csalt az álom,
Már öt karácsony telt el nélkülem,
Öt éve már, az éjszakát, hogy járom,
S karácsony este nincs csak egy tüzem:

Hogy Benned bízom könnybe, éjbe hullva
Hogy kegyelmes vagy, s megadod nekem
Hogy egyszer én is, szent karácsony-esten
Megláthatom, kis árva gyermekem.

(M.M.)

erdely.ma
 
< Előző   Következő >
Tanulási segédletek
Kötelező olvasmányok elemzései
Irodalom vázlatok
Történelem tételek
Nyelvtan tételek
Számítástechnika tételek
Szociológia tételek
Angol tételek
Növényvédőszer kémia tételek
Elsősegély tételek
Vállalkozásgazdaságtan tételek
Irodalom tételek 2.
Nyelvtan szóbeli tételek
Történelem tételek 2.
Biológia tételek
Angol szóbeli tételek
Angol nyelvtan tételek
Irodalom tételek 3.
Filozófia tételek
free counters
 
Template source from www.webhomez.net. Converted to Mambo template by Your Mambo Design.
© 2018 dezs.extra.hu - tételek gyűjteménye
Joomla egy nyílt forráskódú rendszer, mely a GNU/GPL Licensz alatt áll.