DEZS.EXTRA.HU
tételek gyűjteménye
 

Kezdőlap
Tételek
gardening.ro erdélyi kertészeti portál

A Digi TV fura ura: Teszári Zoltán portréja PDF Nyomtatás E-mail
Írta: dezs   
Share this!
ImageTeszári Zoltán felemelkedése mesébe illő történet: kezdetben egy nagyváradi rozoga bódéból méri a fagyit, nyolc év múlva viszont már Románia legjelentősebb kábelszolgáltatója. Újabb nyolc év, és cége a digitális televíziózás kelet-európai piacán a multinacionális vállalatok rettegett vetélytársa, az IT-szolgáltatások regionális nagyhatalma.

Az RDS & RCS vállalatbirodalom ma Románia egyik legnagyobb cége, melyre olyan hatalmasságoknak fáj a foguk, mint a Deutsche Telekom (DT) vagy az amerikai UPC. A kelet-európai privatizációban és piaci térfoglalásban jeleskedő multik olyan szereplővel találták szembe magukat, mely rafinált üzletpolitikájával mindig egy lépés-sel előttük jár, ha kell, önköltségi ár alatt dolgozik, és mindegyiknél jobban ismeri a vékony pénztárcájú keleti fogyasztók igényeit. A cég ma már három országban kínálja szolgáltatásait; Magyarországon és Szlovákiában a Digi TV nevű csodafegyverével forgatta föl a piacot, négy hónap alatt csaknem negyvenszázalékos árzuhanást előidézve. A történet főszereplője egy harmincöt éves nagyváradi vállalkozó, Teszári Zoltán, akit tavaly a Capital nevű üzleti szaklap Románia tizenhetedik leggazdagabb emberének kiáltott ki.

A fagyitól a kábeltévéig

"Olyan, mint a ti Kókátok, egy fiatal yuppie, aki mindig jó helyen volt jó időben, azzal a különbséggel, hogy Teszári utál feltűnősködni - jellemezte a Narancsnak a milliárdost az egyik bihari román lap munkatársa. - A fagyizós korszaka óta követem a ténykedését, de soha semmi rosszat nem hallottam róla, ami mégiscsak lehetetlen dolog, ismerve a romániai elit felemelkedését, mocskos, illegális ügyeit." Valóban, nem is Teszári gyors meggazdagodása az igazi csoda, hanem makulátlannak tűnő életútja, ami - valljuk be - Magyarországon is különlegesnek számítana, nemcsak a vadkapitalista piacáról hírhedt Romániában.

"Amihez hozzányúl, arannyá válik, egyszerűen nem tud veszíteni" - meséli egyik volt cselgáncscsapattársa. Teszári tizenévesen már a román dzsúdóválogatott tagja, a Ceausüescu-éra utolsó évében második lett a sportág Európa-bajnokságán. A rendszerváltást követően összeáll a váradi katolikus püspök, Tempfli József unokaöccsével, és egy apró fagyizót nyitnak az olaszi plébániatemplom oldalában - beceneveiket kölcsönözve a cégnek - Rubin 'n' King néven. Az üzleti érzék családi örökség lehet: Teszári apja Várad legjobb karosszérialakatosa, a fél város hozzá hordja az autóját. A fagyizó gyorsan és jól tejelt; a vállalkozás sikerének titka - mely máig Teszári legfőbb trükkje - a fapadosság. Az egyháztól szerzett kétszer két méteres helyiség lényegében a templom szeméttárolója volt, aprópénzért jutottak hozzá. A lényeg: utcafrontra nyílt, a korzózó polgárok hosszú sorokban várakoztak a fagyira.

A kis gömböc hízásnak indult. Teszári ügyesen használta ki Nagyvárad határváros jellegét, logisztikai előnyét: fagyialapanyagokat importált, majd tölcsérgyárat létesített, fél Erdélyt ellátva portékájával. A sikerek ellenére nem ragadt le a cukrászbiznisznél, igen hamar belevágott egy olyan üzletbe, ami biztos extraprofitot garantált a kilencvenes évek Romániájában. A lakosság ugyanis kiéhezett a televíziózásra, hiszen 1990 előtt a köztévé nem sugárzott mást, csak a diktátor házaspár beszédeit és a személyi kultusz unalmas műsorait. A rendszerváltást követően éppen ezért gomba módra szaporodtak a kábeltévés szolgáltatások, számos nyugati csatornát kínálva, és ezen a piacon a TVS járt az élen. Ennek Kiss Sándor az egyik alapítója, aki a késő Kádár-korban kiépült magyar kábelhálózatot működtető cégektől vásárolta meg a felszerelést, kihasználva, hogy az anyaországi vállalkozások éppen ebben az időszakban láttak hozzá a technológia felújításához, cseréjéhez. Csakhogy Kissnek gondjai akadtak a hatóságokkal, a román vállalkozók ugyanis a korai időszakban előszeretettel játszották ki a "magyar kártyát", azaz hivatali nexusaikat rendszeresen a magyar vetélytársaikra uszították. Kiss ebből okulva - az érinthetetlenség megszerzése érdekében - beszállt a politikába. Karrierje gyorsan ívelt felfele, ma RMDSZ-színekben ő a Bihar Megyei Tanács első embere. A Váradon és Brassóban erős bástyákat építő cégét 1992-ben lepasszolta Teszárinak. "Kiss politikai sikerei egyben Teszárinak is immunitást biztosítottak, részben ennek köszönhető, hogy a fiatal vállalkozó máig nem kényszerült arra, hogy >>befektessenTeszári 1994-ben megalapítja a Romania Cabel Systemet (RCS), mely a kezdeti konszolidációt követően őrült terjeszkedésbe kezd. Városról városra haladva egyenként felvásárolja a kis és közepes szolgáltatókat, végül a századfordulóra Románia minden egyes régiójában jelen van (2006-ban már 67 városban). "Kérlelhetetlen menedzserekkel dolgoztat, akik profi módon tárgyalnak, pontosan tudják, ki-nek mit kell ígérni - mondja a Narancsnak a szintén váradi származású Gáspárik Attila, a romániai Audiovizuális Tanács alelnöke. - Jó csapatjátékos, nagy figyelmet fordít arra, hogy munkatársai magukénak érezzék a céget, elégedettek legyenek. A RCS-vezérek mind neki köszönhetik a felemelkedésüket, karrierjüket, a tűzbe mennének Teszáriért." A felvásárolandó cég veze-tésében rendszerint megkeresi a leggyengébb láncszemet, előkelő posztot ígér neki az RCS-ben, így könnyedén hozzájut a létfontosságú információkhoz, és viszonylag hamar nyélbe üti az üzletet, majd lezavarja a fúziót. Természetesen mindennek erős centralizáció és hierarchia az eredménye: a Magyar Narancsnak többheti kitartó érdeklődés után sem adtak információt a cégről, a megkeresett igazgatók csak annyit mondtak, amíg nem kapnak engedélyt "fentről", nem nyilatkozhatnak.

Egyébként Teszári majdhogynem gyűlöli a sajtót, tizenhat éve következetesen távol tartja magától a médiát. Még nem jelent meg róla fénykép, nem készült vele interjú. Néhány hónapja azért keveredett összetűzésbe egy fotóriporterrel, mert az lekapta egy fogadáson, és Teszári követelte a kép törlését. A romániai milliárdosok amúgy többnyire imádnak szerepelni, tele van velük a bulvársajtó. A székelyföldi - Teszárival egyidős - Kurkó Jánosról néhány éve egész estés műsort készített Frei Tamás, amelyben Kurkó egyenesen kérkedett meggazdagodásának zűrös ügyeivel. Medgyessy Péter barátja, a nagyváradi Mudura Sándor ugyancsak különféle fogadások rendszeres résztvevője, s rutinos nyilatkozó. Ráadásul sok gazdag nemcsak szerepelni szeret a médiában, de maga is sajtóbirodalmat tart fenn, elsősorban önfényezése érdekében.

A romániai oligarchák nemcsak presztízscélból tartanak fenn saját médiabirodalmat, az általuk pénzelt lapok, tévécsatornák munkatársainak legfőbb feladata a vetélytársak utáni nyomozás, adott esetben az üzleti ellenfél lejáratása. Teszárinak pedig igencsak sok ellensége van, például az RCS terjeszkedése miatt nehéz helyzetbe került üzletemberek, akik örömmel vágnák át a sajtó segítségével a milliárdos torkát.

A kérlelhetetlen vetélytárs

2003 perdöntő év a cég történetében: az RCS beszipkázta a dél-romániai TerraSatot a maga 150 ezer előfizetőjével, és ezzel a húzással Teszári kábeltársasága a maga 1,3 millió előfizetőjével piacvezető lett, megelőzve az örök vetélytárs Astral Telecomot. A tét óriási: 6,5 millió román kapja kábelen a csatornákat, napi 235 percet tölt a doboz előtt, aminek igencsak nagy hatalma van: felmérések szerint a lakosság 70 százaléka kizárólag a tévéből tájékozódik a világról. A piacon háború zajlik, főleg amióta megjelent a UPC Romániában. Az amerikai cég 2005-ben felvásárolta az Astralt, a román szaksajtó szerint 420 millió dollár fizetett érte.

Csakhogy Teszári a UPC megjelenésekor már megint a vetélytársak előtt járt. 1998-ban - amikor a román internetpenetráció még sehol sem volt - ismét nagy üzletbe vágta a fejszéjét: megalapította a Romania Data Systemet (RDS), mely az RCS hálózatát használva kínálja a világhálóra jutást. A recept itt is a régi: az első periódusban viszonylag gyenge minőségű, de olcsó szolgáltatásokat nyújt (az RDS-technika hibái miatt például többször leáll a kereskedés a bukaresti tőzsdén), mert elsődleges cél a terjeszkedés, ami rengeteg pénzt visz el. Idővel aztán sokat csiszolnak a minőségen, egyre több, a fogyasztók speciális igényeit figyelembe vevő csomaggal rukkolnak elő. 2005 áprilisában egyesül az RDS és az RCS, "az infrastruktúra hatékonyabb kihasználása, az adminisztráció csökkentése érdekében", és megjelennek a cég triple-play szolgáltatásai - telefon, internet és kábeltévé egyben. Ez azonnal kiveri a biztosítékot a nemzeti telefontársaságnál, a RomTelecomnál, amely egy ideig letiltotta az RDS hálózatáról érkező hívásokat.

Hasonló megütközéssel fogadta a piac 2004-ben a Digi TV megjelenését: Teszári év végére már kétszázezer előfizetővel büszkélkedhet Romániában, 2006 februárjában pedig magyarországi kábelszolgáltató cégére - Egyesült Magyar Kábeltelevízió Kft. (EMKTV) - támaszkodva Magyarországon is elindítja digitális tévészolgáltatását, s három hónap alatt 30 ezer előfizetőt szerez. A TV 2 rögtön perrel fenyegetőzik, sérelmezve - mint utólag kiderül, alaptalanul -, hogy a Digi TV ingyen sugározza a csatorna műsorát, s egy eurót követel minden előfizető után. A hazai kábeles szolgáltatók a Gazdasági Versenyhivatalhoz fordultak, azt állítva, hogy a váradi vállalkozó cégei önköltség alatt kínálják szolgáltatásaikat. Végül Teszári minden meccset megnyer, a román és a magyar piac szereplői pedig kénytelenek lépni: a kábeles és a digitális műsorszórás piacán negyvenszázalékos árzuhé következik be néhány hét alatt.

"Vagy arra játszik, hogy az előfizetők begyűjtése után emeli az árakat, vagy esetleg arra, hogy piacot szerezve felkelti maga iránt a nagyok érdeklődését" - próbálja megfejteni az RDS & RCS straté-giáját az egyik multi lapunknak nyilatkozó kommunikációs igazga-tója. A román szaksajtó már több éve találgatja, hogy a váradi milliárdos mikor adja el cégeit a térségben nagy vehemenciával terjeszkedő multiknak. Tavaly több alkalommal híre ment, hogy tárgyalások zajlanak a Deutsche Telekom és Teszári között (sokan még a vételárat is tudni vélték: egymilliárd dollár), míg Magyarországon információink szerint a UPC tett ajánlatott az EMKTV-re. A szakértők szerint az RDS & RCS már nem bírja sokáig a versenyt, példa a kolozsvári Astralt alapító Horia Ciorcil- esete, aki egy adott pillanatban - belátva, hogy nem nyújtózkodhat tovább - eladta a cégét, a kapott pénzt pedig átforgatta a bank- és ingatlanszférába.

A kis gömböc növekedésének történetében elérkeztünk a legrejtélyesebb ponthoz: honnan szedi Teszári a folyamatos terjeszkedéshez szükséges milliókat? Közvetett úton ő a tulajdonosa a vállalatbirodalomnak (lásd keretes írásunkat), igaz, a háttérben ott áll egy amerikai és egy osztrák befektetőtársaság, melyek vélhetően komoly támogatást nyújthattak az évek alatt a cégnek a terjeszkedéshez. "A magyarázat - véli Teszári egyik barátja - a folyamatosan bővülő piacban keresendő, ami még Romániában is eléri az évi 40 százalékot, ráadásul Zoltán mindig a boom előtti pillanatban teszi meg a tétjeit, azaz nem túl nagy ráfordítással jelentős profitot ér el, amelyet újból és újból visszaforgat." Állítólag amikor a DT megkereste vételi ajánlatával, Teszári így fakadt ki: "Harmincöt évesen menjek nyugdíjba?"

Szerénység

"Megszállott, nem a pénzért csinálja" - mondja róla egy dzsúdós cimborája. Akárhogy is, a vagyona tengernyi. A leggazdagabb román háromszázas listáját összeállító Capital úgy számolt, hogy 2004 és 2005 között Teszári Zoltán vagyona százmillió dollárral növekedett (jelenleg 180 millióra becsülik), de egyes számítások szerint az RDS & RCS forgalma is megkétszereződött az utóbbi években.

Ennek ellenére nincsenek új-gazdag allűrjei. Nem költözött el Nagyváradról Bukarestbe, állítólag nem szereti a fővárosi rongyrázást. Nemrégiben nősült, már meg is született a birodalom örököse. Magánéletéről ezen kívül semmit nem tudni. Mivel távol tartja magától a sajtót, úgy járhat-kelhet a városban, hogy senki sem ismeri fel. Továbbra is le-leugrik edzeni a cselgáncsklubba, pizzázni jár a családjával. Egyetlen mániája van: az autó - nem is adja alább egy Ferrarinál.

A legfurcsább, hogy soha, semmilyen formában nem ártotta bele magát a politikába. Igaz, Kiss Sándor, illetve Bíró Rozália - Nagyvárad alpolgármestere - továbbra is részvényes az RDS & RCS-ben, de ez inkább a régi üzleti kapcsolat maradványa. Az, hogy bent tartja őket a cégben, egyetlen célt szolgál: információink szerint Kiss a zsilip, aki nem engedi megkörnyékezni Teszárit. Az állami vállalatokkal, a hivatalokkal sem bratyizik; felajánlja ugyan szolgáltatásait, de cserébe kőkemény elvárásai vannak: még a korai időszakban igen olcsó, praktikus csomaggal kínálta meg a román energiaszolgáltató mamutot, cserébe ingyen használta a cég távvezeték-infra-struktúráját.

Márpedig ember legyen a talpán, aki Romániában ellen tud állni a politika nyomulásának. Ha csak a leggazdagabbak listájára pillantunk, láthatjuk: a román oligarchák sokat köszönhetnek az államnak és működtetőinek. A listave-zető Iosif Constantin Dragon a második világégés előtt a Vasgárdát szolgálta, majd olasz emigrációjában igen jó viszonyt ápolt a hazai kommunista rezsimmel. Ion Tiriac - a volt teniszező - az exminiszterelnökkel, Adrian N-staséval jár vadászni, Voiculesücu saját bejáratú párttal (a konzervatív párt) rendelkezik. A Teszárihoz hasonló utat járó Ciorcil- George Copos miniszterelnök-helyettessel együtt üzemelteti a bukaresti Hilton szállót.

Háló

A 2005-ben egyesült internet- és kábelszolgáltató RDS & RCS 93,15 százalékos tulajdonosa a Hollandiában bejegyzett Cable Communications System NV (CCS), melyben az RSC Management, Teszári Zoltán cége a többségi tulajdonos (57 százalék). Ezenfelül Teszári a CCS-ben és a RDS & RCS-ben is egy-egy kisebb részt birtokol, a romániai vállalkozásban mindössze 2,09 százalékot. A holland cég mögött ott találjuk az EPIC és a Quadrant nevű osztrák és amerikai befektetőtársaságot, illetve több romániai magánszemélyt. Az CCS-ben Teszári egykori cselgáncscsapattársa, Ludescher János Csaba 1,1 százalékot birtokol, továbbá 1 százalék alatti részesedéssel jelen van a cégben tizenhat magánszemély, köztük Kiss Sándor, Bihar megye tanácselnöke és Bíró Rozália, Nagyvárad RMDSZ-es alpolgármestere.


Hamza Gábor,mancs.hu
 
< Előző   Következő >
Tanulási segédletek
Kötelező olvasmányok elemzései
Irodalom vázlatok
Történelem tételek
Nyelvtan tételek
Számítástechnika tételek
Szociológia tételek
Angol tételek
Növényvédőszer kémia tételek
Elsősegély tételek
Vállalkozásgazdaságtan tételek
Irodalom tételek 2.
Nyelvtan szóbeli tételek
Történelem tételek 2.
Biológia tételek
Angol szóbeli tételek
Angol nyelvtan tételek
Irodalom tételek 3.
Filozófia tételek
free counters
 
Template source from www.webhomez.net. Converted to Mambo template by Your Mambo Design.
© 2018 dezs.extra.hu - tételek gyűjteménye
Joomla egy nyílt forráskódú rendszer, mely a GNU/GPL Licensz alatt áll.