DEZS.EXTRA.HU
tételek gyűjteménye
 

Kezdőlap
Tételek
gardening.ro erdélyi kertészeti portál

A Da Vinci-ló Debrecenben a Baltazár Dezső téren -Videóval PDF Nyomtatás E-mail
Írta: dezs   
Share this!
ImageElkészült a Da Vinci kiállítás leglátványosabb eleme, a lószobor. Szombat reggel kezdték az építését az olasz szakemberek, és vasárnap délutánra befejezték az alkotás összeállítását a Baltazár Dezső téren.
A kolosszust éjjel-nappal őrzik, de szombat este néhányan már megpróbálták meglovagolni a 6 tonnás lószobrot.

A Da Vinci ló a Milan(Olaszország) stadion előtt ugyanez látható Debrecenben a Baltazár Dezső téren

ImageSzombat reggel darabokban érkezett a Baltazár Dezső térre a szobor. Egy kamion szállította helyére a kolosszust. Először a lábai kerültek le a platóról. Legnagyobb gondot a fej beemelése jelentette, az illesztések mentén kézi segítséggel került helyére az elem. A szobor kivitelezését teljes egészében Leonardo da Vinci tervei alapján végezték a firenzei Uffici Múzeum szakemberei. A projektvezető szerint olyan pontos rajzokat készített a kolosszushoz a reneszánsz polihisztor, hogy azt bárki megépíthetné.

Köszönetet kell mondani a firenzei tudományok múzeumának a segítségéért, de Leonardo tervei alapján és egy kis műszaki ismerettel egyébként bárki felépíthetné a szobrot – mondta el Nicoló Nicolai projektvezető.

ImageA monumentális alkotást 515 évvel ezelőtt tervezte meg Leonardo da Vinci. A mester csaknem 9 ezer rajzot készített a lóhoz. A több mint 7 méter magas szobrot éjjel-nappal őrzik. Ennek ellenére szombat éjszaka fiatalok megpróbálták meglovagolni a kolosszust.

Különleges gondot nem okoz, bár van egy külön őr, aki 24 órában vigyáz a szoborra, de nyilván megszokják majd a debreceniek, hogy ez nem egy olyan alkotás, amire föl lehet mászni, már megpróbálkoztak vele, de ahhoz túl nagy, hogy lovagoljanak rajta – hangsúlyozta Gulyás Gábor, a Modem igazgatója.

Az alkotás speciális üveggyapotból készült, így ellenáll az időjárás viszontagságainak. A talapzatba 90 ballonban összesen 9 tonnányi vizet pumpáltak, hogy megtartsa a 6 tonnás szerkezetet. A szobor a Da Vinci kiállítás végéig, november 16-og lesz látható a Baltazár Dezső téren.

dtv.hu
 
< Előző   Következő >
Tanulási segédletek
Kötelező olvasmányok elemzései
Irodalom vázlatok
Történelem tételek
Nyelvtan tételek
Számítástechnika tételek
Szociológia tételek
Angol tételek
Növényvédőszer kémia tételek
Elsősegély tételek
Vállalkozásgazdaságtan tételek
Irodalom tételek 2.
Nyelvtan szóbeli tételek
Történelem tételek 2.
Biológia tételek
Angol szóbeli tételek
Angol nyelvtan tételek
Irodalom tételek 3.
Filozófia tételek
free counters
 
Template source from www.webhomez.net. Converted to Mambo template by Your Mambo Design.
© 2018 dezs.extra.hu - tételek gyűjteménye
Joomla egy nyílt forráskódú rendszer, mely a GNU/GPL Licensz alatt áll.