DEZS.EXTRA.HU
tételek gyűjteménye
 

Kezdőlap
Tételek
gardening.ro erdélyi kertészeti portál

Az előítéletről általában PDF Nyomtatás E-mail
Írta: dezs   
Share this!
Image A különböző embercsoportokról gyakran gondolkodunk „sztereotípiákban”. Ezek a sztereotípiák megmerevedve előítéletekké válhatnak. Az előítéletes gondolkodás számtalan veszélyt hordoz. Nagyon fontos, hogy tisztában legyünk a bennünk élő előítéletekkel, és megpróbáljuk ezeket leküzdeni.

Mi az előítélet?

„Egy fehér gépkocsivezető Rhodesiában tétlenül lődörgő bennszülöttek mellett hajtott el, és közben ezt mormolta magában: “lusta barmok.” Néhány órával később más bennszülötteket látott, akik ritmikus munkadalt énekelve mázsás gabonazsákokat hordtak egy teherautóra. “Vadak” - dörmögte magában, “mit is várhat az ember tőlük?

Az egyik nyugat-indiai szigeten egy időben szokásban volt, hogy ha a bennszülöttek megláttak egy utcán arra járó amerikait, tüntetően befogták az orrukat. Angliában a második világháború alatt ez a szólás járta: “Pusztán az a baj az amerikaiakkal, hogy túl sokat keresnek, túl sokat törődnek a szexszel, meg az, hogy itt lebzselnek.”

A lengyelek gyakran “csúszómászóknak” nevezték az ukránokat, hogy kifejezésre juttathassák megvetésüket ezzel a csoporttal szemben, melyet hálátlan, bosszúálló, ravasz és árulásra kész népségnek tartottak. Ugyanakkor a németek keleti szomszédjukat, “lengyel marháknak” nevezték. A lengyelek a “porosz disznó” kifejezéssel vágtak vissza, ez a sértés a németek feltételezett faragatlanságára és becstelenségére vonatkozott.

Egy magas rangú római katolikus pap egyszer Bostonban, a város egyik elhagyatott külvárosi útján hajtatott. meglátva egy halálra fáradt néger kisfiút, a főpap megállíttatta a kocsiját, és felvette a gyermeket. A gyerek a kocsi hátsó ülésére, a főpap mellé ült be, aki, hogy beszélgetésbe elegyedjen vele, megkérdezte: “kisfiam, te katolikus vagy?” Mire a gyermek a félelemtől halálra válva ezt válaszolta: “Nem, uram, éppen elég nekem, hogy színes bőrű vagyok, minek növeljem a bajt.”

Amikor egy kínai diákot hossza rábeszélés után rá lehetett venni, hogy mondja el, a kínai emberek valójában mit is gondolnak az amerikaiakról, a diák vonakodva kijelentette: Nos, úgy hisszük, hogy az amerikaiak a legjobb idegen ördögök.” Ez az eset még a kínai kommunista forradalom előtt történt. A kínai ifjúságot ma arra tanítják, hogy az amerikaiak a legrosszabb idegen ördögök.

Magyarországon az a szólás járta, hogy “az számít antiszemitának, aki az abszolút szükséges mértéken felül is gyűlöli a zsidókat.”

Nincs a világnak olyan sarka, ahol a csoportok közötti gúnyolódás ne fordulna elő.”

(Részlet Gordon W. Allport : Az előítélet című könyvéből

Gondolat, Bp.1977. Fordította: Csepeli György)

Kérdések

Miben különbözik az előítélet a sztereotípiától?

Mi jellemzi az előítéletes viselkedést?

Hogyan gondolkodik a fehér gépkocsivezető a színes bőrű bennszülöttekről? Milyen egymásnak ellentmondó sztereotípiákat fogalmaz meg?

Hogy gondolkodnak az indiai szigeteken élő bennszülöttek az amerikaiakról? És hogyan vélekednek róluk a kínaiak?

Hogy gondolkodnak a lengyelek az ukránokról és a németek a lengyelekről?

Milyen előítéletek, sztereotípiák érzékelhetők a fekete kisfiú szavaiból?

Mit jelent az antiszemitizmus?

Igaz lehet-e az, amit Allport szövegének utolsó mondata tartalmaz („Nincs a világnak olyan sarka, ahol a csoportok közötti gúnyolódás ne fordulna elő”)

Az előítéletek csoportosítása

Az előítéletek eredetük szerint a következő módon csoportosíthatók:

életkori előítéletek (a nyegle kamaszok, a “mai fiatalok”, álláshirdetések csak 35-40 éven aluliak számára stb.),
vallási előítéletek (zsidók, Krisna hívők, az írországi katolikusok és protestánsok, muzulmánok és keresztények stb.),
etnikai és nemzeti előítéletek (cigányok, tótok, svábok; erdélyi magyarok stb.; nemzetekhez kötött sztereotípiák, pl. precíz németek, hűvös svédek, bohém franciák, merev angolok),
a különböző emberfajták iránti előítéletek (fekete, rézbőrű, barna, sárga, fehér stb.), külső jegyek alapján keletkező előítéletek (kövér, sovány; orrkarikás fiatalok, kopaszok, szakadtak, szemüvegesek, maroktelefonos öltönyös fiatalemberek stb.),
fogyatékossági előítéletek (mozgássérültek, vakok esélye, illetve esélytelensége a teljes életre, pro- és kontravélemények a paraolimpiáról stb.),
nemi előítéletek (fiúknak és lányoknak való gyerekjátékok, affektáló lányok, vad fiúk, női autóvezetők, gyesre menő férfiak stb.) ,
a gazdasági különbségekből eredő előítéletek (koldusok, hajléktalanok, munkanélküliek; gazdagok, bankemberek stb.),
foglalkozáshoz kötődő előítéletek (orvosok, pedagógusok, politikusok, vállalkozók stb.),
egyéb eredetre visszavezethető előítéletek.

sulinet.hu
 
< Előző   Következő >
Tanulási segédletek
Kötelező olvasmányok elemzései
Irodalom vázlatok
Történelem tételek
Nyelvtan tételek
Számítástechnika tételek
Szociológia tételek
Angol tételek
Növényvédőszer kémia tételek
Elsősegély tételek
Vállalkozásgazdaságtan tételek
Irodalom tételek 2.
Nyelvtan szóbeli tételek
Történelem tételek 2.
Biológia tételek
Angol szóbeli tételek
Angol nyelvtan tételek
Irodalom tételek 3.
Filozófia tételek
free counters
 
Template source from www.webhomez.net. Converted to Mambo template by Your Mambo Design.
© 2018 dezs.extra.hu - tételek gyűjteménye
Joomla egy nyílt forráskódú rendszer, mely a GNU/GPL Licensz alatt áll.