DEZS.EXTRA.HU
tételek gyűjteménye
 

Kezdőlap
Tételek
gardening.ro erdélyi kertészeti portál

Hétvégén tartják a csíksomlyói búcsút PDF Nyomtatás E-mail
Írta: dezs   
Share this!
ImageJelentős forgalmi korlátozásokat léptet életbe hétvégére a Csíkszeredai Polgármesteri Hivatal.

Tegnapi kiadott közleményében a hivatal tudatja , a csíksomlyói és a csobotfalvi városrészekbe pénteken 18 óráig gépjárművel csak a szálláshellyel vagy állandó lakhellyel rendelkezők hajthatnak be.18 órától teljes autóstilalom lép érvénybe az említett övezetekben.

Szombaton a forgalomkorlátozást más városrészekre is kiterjesztik, ezért azt javasolják a távolabbról autóbusszal vagy személygépkocsival érkezőknek, hogy idejében induljanak el, mert a Csíkszeredába vezető utakon és a városban torlódásokra kell számítani. Mindazok, akik a pénteki nap folyamán nem érkeznek meg szálláshelyeikre, szombaton már csak a város bejáratainál kialakított ideiglenes parkolóhelyeken parkolhatnak. A megyeszékhelyre keleti, északi, valamint nyugati irányból (Gyimesek, Gyergyószentmiklós, illetve Székelyudvarhely felől) autóbusszal érkezők szombaton a vasútállomás szomszédságában (a vasúti felüljáró mellett) ideiglenesen kialakított parkolóban hagyhatják az autóbuszokat. A déli irányból (Tusnádfürdő felől) érkezők a Brassói úton parkolhatnak.

A polgármesteri hivatal egyúttal felkéri a csíkszeredai lakosokat, valamint a pünkösdi búcsú idejére a megyeszékhelyre érkezőket, hogy szombaton lehetőleg ne használják személygépkocsijaikat, gyalog járjanak a város területén, a forgalmi torlódások elkerülése érdekében.

A kegytemplomhoz érkező keresztaljákat harangszó köszönti, és karszalagos rendezők irányítják az előzetesen kijelölt útvonal felé. Ugyanakkor a szervezők hangosbemondón is üdvözlik a bejelentkezett csoportokat, és folytonos tájékoztatást nyújtanak. A nem keresztaljában érkező búcsúsokat a szervezők arra kérik, miközben mennek fel a nyeregbe, vigyázzanak, hogy ne akadályozzák a keresztalják haladását. A gyergyóalfalvi keresztalja történelmi öröksége révén a kordon előtt haladva vezeti a körmenetet a hegyre a hagyományos útvonalon.

A búcsú ideje alatt a kegytemplomba való bevonulás a templomhajó jobb oldalán történik. A kegyszoborhoz jobb oldalról lehet feljutni, ahol őrség vigyáz a rendre, és segíti a zarándokokat. A kivonulók a templomhajó bal oldalán haladjanak, hogy helyet adjanak az újonnan érkező búcsúsoknak.

A kordon a kegytemplom előtti térről 10.45-kor indul a Kissomlyó hegyére harangszó kíséretében. A kordonban elöl népviseletbe öltözött diák viszi majd a Kisbazilika-jelvényt, mögötte két székely ruhás pár halad, majd a Segítő Mária Gimnázium két végzős diákja következik a Labarummal. Utánuk a ministránsok és a papság halad. A szervezők hangsúlyozzák, hogy kordonon belül csak liturgikus ruhába (legalább karingbe) öltözött papság vonulhat fel.

A csíksomlyói búcsú programja

Búcsús szónok: Ft. Borbély Gábor pápai prelátus, kanonok, nyugalmazott főesperes-plébános.

Péntek: Délután fogadják a beérkező keresztaljákat. Este 19.00 órakor szentmise szentbeszéddel. Éjszaka virrasztás a kegytemplomban.

Szombat: Folyamatos gyóntatás-áldoztatás a négyszögű udvarban. A Kordon indítása a főpapsággal 10.45 órakor a kolostor bejáratától.

Az ünnepi szentmise a Hármashalom oltárnál 12,30 órakor kezdődik.

17.00 órakor csángómise a szentpéteri plébániatemplomban. 19.00 órakor szentmise szentbeszéddel a kegytemplomban. Éjszaka virrasztás a kegytemplomban. 20.00 órakor ifjúsági virrasztás a plébániatemplomban. Onnan körmenetben imádkozva kivonulnak a Kissomlyó-hegyre. Napkelte előtt szentmise a hegyen. Megjegyzés: Szombat délután a Kissomlyó-hegyen nem tartanak passió-játékot.

Vasárnap: Szentmise a kegytemplomban: reggel 7.00 és 8.00 órától, este 19.00 órától. Folyamatos gyóntatás és áldoztatás a négyszögű udvarban. 10.30 órakor ünnepi szentmise a kegytemplomban. Időközben a keresztalják haza indulnak. 19.00 órától szentmise a kegytemplomban.

Hétfő: A szentmisék ünnepi sorrendben lesznek a kegytemplomban: 8.00, 10.30 és 19.00 órakor.

Fohász: Csíksomlyói segítő Szűz Mária, áldd meg népedet!

Hargita Népe,kakukk.ro
 
< Előző   Következő >
Tanulási segédletek
Kötelező olvasmányok elemzései
Irodalom vázlatok
Történelem tételek
Nyelvtan tételek
Számítástechnika tételek
Szociológia tételek
Angol tételek
Növényvédőszer kémia tételek
Elsősegély tételek
Vállalkozásgazdaságtan tételek
Irodalom tételek 2.
Nyelvtan szóbeli tételek
Történelem tételek 2.
Biológia tételek
Angol szóbeli tételek
Angol nyelvtan tételek
Irodalom tételek 3.
Filozófia tételek
free counters
 
Template source from www.webhomez.net. Converted to Mambo template by Your Mambo Design.
© 2018 dezs.extra.hu - tételek gyűjteménye
Joomla egy nyílt forráskódú rendszer, mely a GNU/GPL Licensz alatt áll.