DEZS.EXTRA.HU
tételek gyűjteménye
 

Kezdőlap
Tételek
gardening.ro erdélyi kertészeti portál

11 tévhit a prostitúcióról PDF Nyomtatás E-mail
Írta: dezs   
Share this!
ImageAz AlterMedia egy 11 pontos gyűjteményt készített a prostitúcióról terjengő mítoszokról. A kiindulópont egy interjúsorozat volt, amelyben fiatal koruktól prostituáltként élő nők beszéltek, akik résztvettek Paul & Lisa Inc. és a WHISPER programjaiban.

A résztvevők történeteiből fény derül arra, hogy milyen túlélési stratégiákhoz folyamodnak ezek a nők, illetve hogy kerülhetnek ki a prostituált sorsból.

A fiatalkorú prostitúció azért jelent komoly problémát, mert nehezen lehet felismerni és megközelíteni. Sokan hitetlenkedve fogadják, hogy fiatal lányok önszántukból elindulnának a prostitúció útján. Ha nem próbáljuk megérteni a téma körül burjánzó mítoszokat és sztereotípiákat, akkor nem is mérhetjük fel teljességében a problémát.

1. mítosz: A prostitúció a szexualitás természetes kifejezése és a nem működő szexuális kapcsolatok szükségszerű velejárója

Ez a szemlélet azt a szexuális mítoszt terjeszti, hogy a férfiak nem tudnak ösztöneiken uralkodni, és ezeket azonnal ki kell elégíteniük. És ez egyben a prostitúció legalizálását is jelenti, amelyben semmi emberi nincs, hiszen csak eszköz a kielégüléshez. Az örömlányok által leírt esetek azonban gyakran félelmetesek, gyakran a testi épségük kerül veszélybe. Hiszen az aktus során minden a kliens vágyai és fantáziái szerint történik, és ezek nagyon másak, mint a fiatal nők vágyai.

2. mítosz: A prostitúció áldozatok nélküli bűncselekmény

A prostitúció olyan közeget teremt, ahol a nők, gyerekek és férfiak elleni erőszak kereskedelmi vállalkozássá válik. A kiskorúakkal való szexuális aktus gyerekkel szemben elkövetett erőszaknak minősül. Ugyancsak erről van szó, amikor a kliens erőlteti kívánságai teljesítését. Ha a futtató kényszeríti a nőket, hogy bizonyos szolgáltatásokat akaratuk ellen nyújtsanak, akkor a zsarolás, kizsákmányolás, erőszak kategóriáinál tartunk. Ilyenkor általában a lányok megadják maguk, de semmiképpen nem értenek egyet a helyzettel. Az, hogy az aktusért fizetnek, semmit nem változtat azon, hogy erőszakkal állunk szemben, sőt talán a prostitúciót magát nevezhetnénk bűncselekménynek.

3. mítosz: A fiatalok szabadon választják a prostitúciót

Ha valaki erőszak áldozata lesz, akkor könnyen elveszítheti testi és lelki épségének tudatát. Több példa is bizonyítja, hogy az örömlányok nagy része olyan intézetekben nőtt fel, ahol elhanyagolták és bántalmazták őket. Az alacsony önbecsülés és a korlátozott lehetőségek miatt ezek a lányok azt hitték, hogy nincs más választásuk, csak a prostitúció.

4. mítosz: A prostitúció izgalmas és vonzó életet kínál

Az erről szóló kulturális mítoszok a tudatlanságon és a szexuális fantáziákon alapulnak – ezeket a filmekben, a tévében és a nyomtatott sajtóban terjesztik. Ezek elszédíthetik a lányokat, gazdagságot és izgalmakat ígérve. A valóságban a kiskorú prostituáltak fájdalmaktól szenvednek, és megaláztatásoknak vannak kitéve. Gyakran nem betegségeket kapnak el, és nem kívánt terhességekkel küzdenek meg.

5. mítosz: A prostitúció jólétet eredményez

Ha az örömlánynak van futtatója, akkor a begyűjtött pénz nagy része az ő zsebébe kerül. Ha egy bordélyház számára dolgozik, akkor is le kell mondania pénze jó részéről. Ráadásul szigorú ellenőrzés alatt tartják őket, és nem tűrik, hogy pénzt tegyenek félre. A cél az, hogy anyagilag is teljesen ki legyenek szolgáltatva, mert így nem tudnak kiszabadulni a prostitúció poklából.

6. mítosz: A prostituáltak uralkodnak és irányítanak a rendszer belsejében

Erről is kiderült, hogy éppen fordítva: a kliensek irányítják a lányokat, és nem fordítva. Számos fiatal lány arról számol be, hogy megverték és megerőszakolták, gyakran elrabolják őket, majd kietlen helyeken hagyják őket, anélkül, hogy kifizetnék a szolgáltatásokat. Szélsőséges esetekben meg is ölik a lányokat. Az ilyen jellegű bűncselekmények áldozatai általában 21 évnél fiatalabb lányok. A „Green River” gyilkosságsorozatban 48 ilyen lányt öltek meg az Államokban. 1978 és 1986 között 140 hasonló gyilkosságot regisztráltak, a tetteseket a mai napig sem sikerült elkapni. A lányoknak nagyon kevés esélyük van, hogy megússzák az ilyen eseteket, és gyakran magukat hibáztatják azért, hogy ilyen helyzetbe sodródtak. A futtatók azt mondják, hogy ők csak védelmezik a lányokat, a valóságban súlyos büntetést kap az a prostituált, aki nem termel elég profitot.

7. mítosz: A prostitúció megakadályozza a szexuális bűncselekményeket

Ez a mítosz egy hamis állítás azért, hogy kedvező színben tüntessék fel a prostitúciót és a pornográfiát. Semmilyen bizonyíték nem utal arra, hogy igaz lenne, sőt az örömlányok gyakran erőszak és gyilkosság áldozataivá válhatnak. A pornó pedig felcsigázhatja a kliensek fantáziáját, és így felerősíti az erőszakos hajlamokat.

8. mítosz: A prostituáltak sajátos társadalmi rétegekből származnak

Ezek a fiatalok lányok mindenhonnak jönnek: a közös elemek a drog- és alkoholfüggőség, a gyerekkori erőszak elszenvedése, és nem a társadalmi státus.

9. mítosz: A lányok tisztában vannak, mit választanak, amikor prostituálttá válnak

A prostitúció felé vezető út már kamaszkorban vagy korábban elkezdődik. A többség szexuális erőszakot élt át már gyerekkorában, általában az apa, a mostohaapa vagy más rokonok az elkövetők. Több lányt rendszeresen vernek is. A legtöbben úgy szabadulnak ezekből a helyzetekből, hogy megszöknek otthonról. Ezek a megrémült lányok tökéletes célpontok a futtatók számára, akik barátságot, szeretet és gazdagságot ígérnek számukra. És ha ezen a ponton nem mondanak nemet, akkor már nincsen kilépés, prostituáltakká válnak.

10. mítosz: A prostitúciót törvények szabályozzák

Mindeddig a prostituciót tiltó törvényeket nem igazán alkalmazták. Csak elvétve ítéltek el klienseket és futtatókat, a feljelentéseket a legtöbb esetben ki sem vizsgálják.

11. mítosz: Különbség van az utcalány és a call girl között

A legelterjedtebb fantázia a művelt üzletasszony, aki szexuális találkákra megy luxus lakásokba, és csupa gazdag, figyelmes partnere van, akikkel hosszas, gondolatokban gazdag beszélgetést is folytat, és akit busásan megfizetnek. A valóságban senki nem kíváncsi arra, hogy a lányok mit gondolnak, hiszen ők csupán egy eszköz a testi szükségletek kielégítéséhez.

(kép: swisslatin.ch),ahet.ro
 
< Előző   Következő >
Tanulási segédletek
Kötelező olvasmányok elemzései
Irodalom vázlatok
Történelem tételek
Nyelvtan tételek
Számítástechnika tételek
Szociológia tételek
Angol tételek
Növényvédőszer kémia tételek
Elsősegély tételek
Vállalkozásgazdaságtan tételek
Irodalom tételek 2.
Nyelvtan szóbeli tételek
Történelem tételek 2.
Biológia tételek
Angol szóbeli tételek
Angol nyelvtan tételek
Irodalom tételek 3.
Filozófia tételek
free counters
 
Template source from www.webhomez.net. Converted to Mambo template by Your Mambo Design.
© 2018 dezs.extra.hu - tételek gyűjteménye
Joomla egy nyílt forráskódú rendszer, mely a GNU/GPL Licensz alatt áll.