DEZS.EXTRA.HU
tételek gyűjteménye
 

Kezdőlap
Tételek
gardening.ro erdélyi kertészeti portál

A nők jobban alszanak férfi nélkül PDF Nyomtatás E-mail
Írta: dezs   
Share this!
ImageA nők általában jobban alszanak partnerük nélkül, míg a férfiaknál ez éppen fordítva van: az ő álmuk sokkal nyugodtabb és pihentetőbb, ha partnernőjük mellett töltik az éjszakát.

John Dittami, a bécsi egyetem munkatársa kutatásának eredményeit a Sleep and Biologycal Rhythms szaklapban publikálta, amit a Die Welt idézett. A tanulmányból az is kiderült, hogy a nők és a férfiak belső órája másként ketyeg, a nők

érzékenyebben reagálnak a határidőkre és a munkaidőre, mint a férfiak.

A bécsi orvos egyetem neurológiai klinikáján 2005 novembere és 2006 júliusa között 10 heteroszexuális pár alvását vizsgálták a kutatók. A tanulmány második részében 36 diák és diáklány munkanapi és hétvégi életritmusát elemezték. Az alvásvizsgálatban résztvevő fiatal, gyermektelen még nem házas párok 123 éjszakán külön aludtak, 126-on pedig együtt. 67 alkalommal volt szexuális kapcsolat közöttük, ami igen pozitívan hatott az alvásra.

Egy csuklóra szerelt készülék pontos adatokat szolgáltatott a kísérleti alanyok alvásáról, illetve ébrenlétéről. A készülék mérései és a szubjektív megállapítások is azt mutatták, hogy a nők sokkal érzékenyebben reagálnak az alvás során partnerük jelenlétére. A férfiak ugyanakkor sokkal rosszabbul alszanak partnernőjük nélkül. Ha együtt aludtak, akkor

a férfiak általában igen vidáman ébredtek

- írja John Dittami, aki szerint evolúciós okai vannak, hogy a nő az alvás során sokkal befolyásolhatóbb.

Az alvás az őskortól fogva egészen a modern korig csoportokban zajlott, csak a modern kor hozta létre a dupla ágyat, és alakította ki a magánszféra és az intimitás magatartásszabályait. A nagy kivételt a mai napig az anya-gyerek kapcsolat jelenti. "A férfiban nem alakult ki ez az érzékenység, ő továbbra is úgy reagál a páros alvásra, mint a csoportos alvásra, amelynek során teljes biztonságban érzi magát" - állítja a tanulmány.

A vizsgálat másik része azt fejtegeti, hogy a mai világ a korán ébredőké, miközben az emberek 80 százaléka inkább esti, éjszakai típus.

Az emberiség háromnegyed része így arra kényszerül,

hogy korán keljen és alkalmazkodjon a számára kellemetlen szociális időhöz. A kutatók azt vizsgálták, hogyan reagálnak férfiak és nők erre az időbeosztásra. Az eredmény megint az volt, hogy a nők érzékenyebbek, több szabadidőre és pihenésre volt szükségük a hétvégén, hogy regenerálódjanak. Ez azt jelenti, hogy a nők belső órája erősebben reagált a környezeti változásokra, mint a férfiaké - olvasható a Die Welt Onlineban.

transindex.ro
 
< Előző   Következő >
Tanulási segédletek
Kötelező olvasmányok elemzései
Irodalom vázlatok
Történelem tételek
Nyelvtan tételek
Számítástechnika tételek
Szociológia tételek
Angol tételek
Növényvédőszer kémia tételek
Elsősegély tételek
Vállalkozásgazdaságtan tételek
Irodalom tételek 2.
Nyelvtan szóbeli tételek
Történelem tételek 2.
Biológia tételek
Angol szóbeli tételek
Angol nyelvtan tételek
Irodalom tételek 3.
Filozófia tételek
free counters
 
Template source from www.webhomez.net. Converted to Mambo template by Your Mambo Design.
© 2018 dezs.extra.hu - tételek gyűjteménye
Joomla egy nyílt forráskódú rendszer, mely a GNU/GPL Licensz alatt áll.