DEZS.EXTRA.HU
tételek gyűjteménye
 

Kezdőlap
Tételek
gardening.ro erdélyi kertészeti portál

Magyar felfedezés: a kullancsok 90 százalékát elpusztítja egy gombafaj PDF Nyomtatás E-mail
Írta: dezs   
Share this!
ImageEgy újfajta eljárással - a kizárólag kullancsokban tenyésző mikroszkopikus gombával - a kártékony vérszívók 90 százaléka megsemmisíthető.

A kullancsok által terjesztett Lyme-kór (Lyme borreliosis) a leggyakoribb állatról emberre terjedő betegség. Tünetei rendkívül változatosak - fáradékonyság, a mozgás lelassulása, ízületi- és izomfájdalmak, idegrendszeri panaszok, fejfájás, ingerültség, memóriazavarok, nyirokcsomó-duzzanat. Egyetlen olyan tünet van, amely csak a Lyme-kórra jellemző, és a betegek 40-50 százalékánál jelentkezik: a csípés körül kialakuló kokárdaszerű vörös folt.

A megelőzés érdekében a táborhelyeket, a kirándulóhelyeket előzetesen mentesíteni kellene a kullancsoktól. Erre alkalmas lehetne az a módszer, amelyet az Alapítvány az Eötvös Lorand Tudományegyetemmel és a Magyar Tudományos Akadémia Növényvédelmi Kutatóintézetével közösen dolgozott ki, s amely közel áll a szabadalmaztatáshoz.

"Egy olyan mikroszkopikus gombát tenyésztettünk ki, amelyeket beteg kullancsokról izoláltunk, a kullancsokat megbetegítő gombák közül válogattunk ki néhányat. Ezt még sehol a világon így nem alkalmazzák" - hangsúlyozta Bózsik Béla Pál, a Lyme Borreliosis Alapítvány orvos-titkára.

A kórokozók kizárólag a kullancsokat betegítik meg, sem az emberre, sem az állatokra, de "még a katicabogarakra" sem veszélyesek. A gombát jelenleg folyadék formájában alkalmazzák.

A módszer a kiskertekben is alkalmazható, s 90 százalékban elpusztítja a kullancsokat. A szer vegyileg nem terheli a természetet, hiszen a környezetből izolált kórokozóról van szó.

"Nagyon hatékony módszer, hatása a kezelés után egy évvel is érezhető. Szabadalmunk lehetővé teszi különböző területek előzetes megvizsgálását. Amennyiben a jelenlegi kórokozó nem elég hatékony a kullancsra, akkor egy új, ezen a területen hatékonyabb fajtát tudunk izolálni" - tette hozzá Bózsik.

transindex.ro
 
< Előző   Következő >
Tanulási segédletek
Kötelező olvasmányok elemzései
Irodalom vázlatok
Történelem tételek
Nyelvtan tételek
Számítástechnika tételek
Szociológia tételek
Angol tételek
Növényvédőszer kémia tételek
Elsősegély tételek
Vállalkozásgazdaságtan tételek
Irodalom tételek 2.
Nyelvtan szóbeli tételek
Történelem tételek 2.
Biológia tételek
Angol szóbeli tételek
Angol nyelvtan tételek
Irodalom tételek 3.
Filozófia tételek
free counters
 
Template source from www.webhomez.net. Converted to Mambo template by Your Mambo Design.
© 2018 dezs.extra.hu - tételek gyűjteménye
Joomla egy nyílt forráskódú rendszer, mely a GNU/GPL Licensz alatt áll.