DEZS.EXTRA.HU
tételek gyűjteménye
 

Kezdőlap
Tételek
gardening.ro erdélyi kertészeti portál

Egymásra talált a pápa, George Bush és az iráni elnök PDF Nyomtatás E-mail
Írta: dezs   
Share this!
ImageA lengyeleknél az utóbbi hónapok erősödő homofób megnyilvánulásai ellenére minden idők legnagyobb melegfelvonulását sikerült megrendezni a hétvégén, Litvániában azonban az utolsó pillanatban betiltották a most péntekre tervezett, Európai Unió által támogatott rendezvényt. Eközben a melegekkel szembeni megnyilvánulásaik miatt az amerikai elnök és a pápa felkerültek a Human Rights Watch nemzetközi emberi jogi szervezet szégyenfalára.

Vilnius az első olyan európai főváros, ami betiltott egy EU által támogatott melegfelvonulást. A homoszexuálisok iránti toleranciát hirdető parádéra pénteken került volna sor. A rendezvény fő attrakciója egy diszkrimináció-ellenes busz lett volna, ami tizenkilenc EU-s tagállamon megy keresztül arról informálva az embereket, hogy milyen jogok illetik meg őket uniós és nemzeti szinten a diszkrimináció-ellenes törvények szerint.

Image


Vilnius azonban nem kért a felvonulásból, a litván főváros polgármestere, Juozas Imbrasas úgy fogalmazott: "Toleránsak vagyunk minden szexuális orientációjú emberrel szemben, de sokkal fontosabbnak tartjuk a tradicionális családi értékek hirdetését, s épp ezért nem tartjuk jónak, hogy a homoszexuális értékek mellett nyilvánosan tüntessenek".

A városi tanács saját indoklása szerint azért döntött egyhangúlag a felvonulás betiltása mellett, mert egyes meleg-ellenes csoportok internetes portálokon elhelyezett, az általuk "perverz kisebbségnek" nevezett melegek ellen irányuló üzenetekben a felvonulás megzavarásával fenyegetőztek. Az ellenállás egyébként már egy hónappal ezelőtt jelentkezett, amikor több buszsofőr is közölte, hogy nem hajlandó vezetni a szexuális toleranciát hirdető buszokat.

Vallásos érzelmek vs. homoszexualitás

A melegellenes csoportoknál egyébként nem csak a tervezett felvonulás csapta ki a biztosítékot, hanem a vilniusi svéd nagykövet, Malin Karre Litvániában kijelentései is. Karre ugyanis szintén a melegek jogainak kiterjesztése mellett érvelt. Ez olyannyira felháborította a homoszexuálisok jogainak kiterjesztését ellenző csoportokat, hogy azok a nagykövetség előtt tüntettek, szerintük ugyanis a diplomata szavai "sértik a hű litván polgárok vallásos érzelmeit".

Az uniós kampány megzavarása egyébként nem az első ilyen akció lett volna a térségben, hiszen tavaly az észt és lett melegfelvonuláson is megjelentek hasonló rendbontó csoportok. Litvániában olyannyira nem tartották felkészültnek a társadalmat egy ilyen eseményhez, hogy eddig még csak gondolati szinten sem merült fel melegparádé szervezése.

A balti térség azért számít a kérdésben érzékeny területnek, mert a homoszexuálisok egészen 1991-ig jogfosztott, másodrendű állampolgároknak, a meleg párkapcsolat pedig illegálisnak számított. Amióta pedig legalizálták, hardcore keresztény csoportok és politikusok folyamatosan meg akarják akadályozni a melegek jogainak további kiterjesztését.

Az EU sajnálattal vette tudomásul a litvánok döntését: "A született döntés rávilágít arra, hogy még mennyi mindent kell tennünk azért, hogy megváltoztassuk a diszkriminált csoportokhoz való hozzáállást" – áll az Európai Bizottság kiadott közleményében.

Gyűlölet hivatalos helyről

Bár az elmúlt hónapok fejleményei még a litvániainál is kedvezőtlenebb előjeleket mutattak, a döntő többségében katolikus Lengyelországban megtartották az eddigi legnagyobb, 4000 fős melegfelvonulást.

Az, hogy a parádé minden komolyabb atrocitás nélkül lezajlott, több szempontból is komoly eredménynek számít. Az egyik ilyen például, hogy egy 2007-es közvélemény-kutatás szerint a lengyelek 53 százaléka bűnnek tartja a homoszexualitást, 58 százalékuk pedig nem engedélyezné a melegfelvonulásokat. Emellett a lengyel oktatási miniszter, Roman Giertych ezen a héten ismét elkezdett kampányolni amellett, hogy tiltsák ki a "homoszexuális propagandát" az oktatási intézményekből.

A rendezvényen egyébként több tagország képviselői is részt vettek, így például a dán Sophia in't Veld, az Európai Parlament tagja, aki kifejtette: "A homofóbia nem lengyel monopólium, mindenhol létezik. A különbség az, hogy Lengyelországban prominens politikai személyiségek szítják a gyűlöletet és a félelmet a homoszexuálisokkal szemben". In't Veld mellett még két tucat uniós politikus vett részt a felvonuláson például Németországból és Svédországból.

Kik vannak a szégyenfalon?

Nem Roman Gyertich az egyetlen közéleti személyiség, aki nyíltan fellép a homoszexualitás ellen, de a Human Right Watch nemzetközi emberi jogi szervezet szerint XVI. Benedek pápa, George Bush és Mahmúd Ahmedinezsád iráni elnök is felkerült az emberi jogi szégyenfalra.

A HRW szerint a pápa a katolikus tanítást jóval túllépve fejtette ki nézeteit a homoszexualitásról. A szervezet azt állítja: a pápa több országban is fellépett azok ellen, akik a meleg párok számára a heteroszexuálisokat megillető jogokat szerettek volna kiharcolni. Erre utal, hogy amikor 2005-ben Spanyolországban egy a melegek házasságát engedélyező törvényt fogadtak el, a pápai intézet felszólította a spanyol hivatalnokokat, hogy tagadják meg az egynemű párok esketését.

A szervezet George W. Busht is felvette a szégyenlistára, a HRW szerint ugyanis az AIDS-helyzet javítására kidolgozott amerikai elnöki programban (PEPFAR) a megelőzésre fordított összegek harmadát arra különítették el, hogy a házasság előtti önmegtartóztatást népszerűsítsék. A szervezet úgy látja, hogy ez veszélyezteti a melegeket, akiknek azt az üzenetet küldi az PEPFAR, hogy számukra nincs lehetőség a biztonságos szexre, emellett pedig létfontosságú információktól zárja el őket.

Tossenberger Adél

(Forrás: EU Observer, Deutsche Welle, EUX.TV, Pride.hu)

canadahun.com
 
< Előző   Következő >
Tanulási segédletek
Kötelező olvasmányok elemzései
Irodalom vázlatok
Történelem tételek
Nyelvtan tételek
Számítástechnika tételek
Szociológia tételek
Angol tételek
Növényvédőszer kémia tételek
Elsősegély tételek
Vállalkozásgazdaságtan tételek
Irodalom tételek 2.
Nyelvtan szóbeli tételek
Történelem tételek 2.
Biológia tételek
Angol szóbeli tételek
Angol nyelvtan tételek
Irodalom tételek 3.
Filozófia tételek
free counters
 
Template source from www.webhomez.net. Converted to Mambo template by Your Mambo Design.
© 2018 dezs.extra.hu - tételek gyűjteménye
Joomla egy nyílt forráskódú rendszer, mely a GNU/GPL Licensz alatt áll.