DEZS.EXTRA.HU
tételek gyűjteménye
 

Kezdőlap
Tételek
gardening.ro erdélyi kertészeti portál

A 15 legjobb Firefox trükk PDF Nyomtatás E-mail
Írta: dezs   
Share this!
ImageA Lifehack.org weboldal összegyűjtötte a leghasznosabb 15 Firefox trükköt, amelyek segítségével, gyorsabbá, kényelmesebbé és személyesebbé tehetjük kedvenc böngészőnket.

Szinte mindenki tudja, de sohasem hangsúlyozhatjuk eléggé: a kiterjesztések, pluginek segítségével a Firefox egy igazi mindenes szuperböngészővé varázsolható át. A Firefox virtuálisan határtalan funkcionalitását eddig egyetlen böngésző sem egyenlítette ki, George Lucas azt is mondhatná: a Firefox-szal van az Erő. Vele és a fejlesztői közösségekkel, akik fáradságot nem kímélve dolgoznak érted és értem. De mi is tehetünk magunkért valamit, ehhez pedig magas fokú script-tudás sem kell. A következőkben felnyitjuk a motorháztetőt és 15 pont mentén addig buheráljuk a Firefoxot, míg az gyorsabbá, fényesebbé és még emberibbé nem válik. Nos nézzük, hogyan válhatunk a Firefox igazi Jedi mestereivé!

Töltsd le a Firefoxot innen:1) Nagyobb képernyőfelület Válasszunk kisebb ikonokat. A View - Toolbars - Customize menüpont alatt válasszuk a "Use small icons" beállítást.

2) Ravasz Kulcszavas Keresés Ha sokszor használjuk valamelyik weboldal keresőjét, akkor néhány kattintással és egy kulcsszóval azonnal hozzáférhetünk a kedvenc mozi-adatbázisunkhoz, vagy más tematikus keresőkhöz. Jobb gombbal kattintsunk a keresődobozra, válaszuk ki az "Add a Keyword for this search" opciót, adjuk meg a könnyen gépelhető, könnyen megjegyezhető kulcsszót, majd mentsük el. Ezt követően nem kell végigbogarásznunk a könyvjelzőinket, hanem csupán a kulcsszót kell beírnunk a böngésző címsorába. Bármilyen weboldal szabványos keresőjéhez hozzárendelhetünk kulcsszavakat.

3) Billentyű kombinációk Na most születnek a Jedi lovagok. Egy kis memorizálással nemcsak sokkal gyorsabban böngészünk majd, de akár őrületbe is kergethetjük a mellettünk ülő Internet Explorerrel hadakozó kollégát. Jöjjenek a kedvencek:

* Szóköz billentyű (oldal legörgetés) * Shift + Szóköz (oldal felgörgetés) * Ctrl + F (keresés) * Alt + N (következő keresése) * Ctrl + D (oldal elmentése könyvjelzőként) * Ctrl + T (új fül nyitása) * Ctrl + K (jobb felső keresődobozhoz ugrás) * Ctrl + L / F6 (címsorhoz ugrás, aktivizálás) * Ctrl + = (betűméret növelése) * Ctrl + - (betűméret csökkentése) * Ctrl + W (aktív fül bezárása) * F5 (oldalfrissítés) * Alt + Home (alapértelmezett oldalra ugrás)

4) Webcímek automatikus kitöltése Ez egy újabb kevésbé ismert billentyű kombó, amelyet eléggé kevesen ismernek, de jól használható. Menjünk a címsorba (Ctrl + L) és írjuk be a keresett weboldal címét a "www." és a "com" nélkül, legyen mondjuk. "google". Ekkor nyomjuk meg a Ctrl + Enter billentyűkombinációt, amely automatikusan beírja a hiányzó "www." és a ".com" karaktereket. A .net címekre Shift + Enter, a .org címekre pedig Ctrl + Shift + Enter kombót használjunk.

5) Füles böngészés Ahelyett, hogy az egeret használnánk a fülek keresgetésére, a billentyűzettel is meg lehet tenni ugyanezt.

* Ctrl + Tab (következő fül kiválasztása)
* Ctrl + Shift + Tab (előző fül kiválasztása)
* Ctrl + 1-9 (egy bizonyos fül kiválasztása)


6) Kombinációk egérrel Akik a billentyűzet helyett jobban szeretik az egeret használni, azok örülni fognak a következő rövidítéseknek:

* Középső gombbal (scroll) linkre kattint (új fülön kinyitja a hivatkozást)
* Shift + görgetés le (előző oldal)
* Shift + görgetés fel (következő oldal)
* Ctrl + görgetés le (kisebb betűméret)
* Ctrl + görgetés fel (nagyobb betűméret)
* Középső gombbal fülre kattint (bezárja a fület)


7) Címsor előzményeinek törlése A böngészők könnyítésképpen általában a megjegyzik a látogatott weboldalak elérési útvonalát. De van úgy, hogy nem szeretnénk, ha mások is megtalálnánk az általunk nézegetett oldalakat (erre több indokunk is lehet...). Nos, menjünk a címsorba (Ctrl + L), kezdjük el beírni a weboldal címét, majd miután a leguruló menüben megjelenik az általunk látogatott webcímek, keressük meg a kényes címet és a Delete billentyűvel távolítsuk el.

8) Felhasználói felület buhera Ha igazán keményen meg akarjuk buherálni a Firefoxunkat, akkor érdemes tudni, hogy a UserChrome.css fájl létrehozásával teljesen átszabhatjuk a böngészőnket. Ezt részletezni hosszú lenne, ezért ajánljuk olvasásra a következő útmutatót.

9) Hozzunk létre saját user.js fájlt A Firefox böngésző gyorsításának és testreszabásának másik módja, ha saját user.js fájlt (például egy ilyent) hozunk létre. Szintén hosszú lenne itt részletezni, további infók angolul itt.

10) about:config Ez egy igazi power user eszköze. Kezdőknek nem szívesen ajánljuk, főleg azokkal a beállításokkal nem szabad babrálni, amiről nem tudjuk, hogy mire szolgál. A használata egyszerű, a beállítása sem bonyolult, csak tudni kell, hogy mit miért: írjuk be az about:config parancsot a címsorba. Itt a joxon már megmutattuk, hogyan lehet a memóriahasználatot csökkenteni, érdemes még olvasgatni a Mozillazine javaslatait is.

11) Lássuk el kulcsszavakkal a könyvjelzőinket Időt spórolunk meg azzal, ha a könyvjelzőinket kulcsszavakkal látjuk el. Kattintsunk az egér jobb gombjával a könyvjelzőre, majd válasszuk ki a a Properties menüpontot. A "Keyword" mezőbe írjuk be a kulcsszavunkat. Ez után már csak a kulcsszót kell a címsorba beírnunk és rögtön előugrik az elmentett oldal.

12) Kiengedett kézifékkel Ha szélessávú internet hozzáférésünk van (szinte mindenkinek az van már), a pipelining funkció bekapcsolásával meggyorsíthatjuk a böngészőnket. A pipelining bekapcsolásával a böngésző nem veszi sorba egymás után az weboldalon elhelyezett elemeket, hanem egyszerre többet is letölt (alapból dial-upra van beállítva a Firefox). Így köll ezt:

* Írjuk be az about:config parancsot a címsorba, majd Enter. Írjuk be a "network.http" kifejezést a filter mezőbe, majd állítsuk be az alábbiakat (dupla klikk, vagy Toggle): * Állítsuk a “network.http.pipelining” bejegyzést “true” értékre * Állítsuk a “network.http.proxy.pipelining” bejegyzést “true” értékre * Állítsuk a “network.http.pipelining.maxrequests” bejegyzés értékét kb. 30-ra. Ez egyszerre harminc szimultán lekérdezést tesz lehetővé. * Végül jobb klikkel hozzunk létre egy új bejegyzést: New - Integer. Nevezzük el "nglayout.initialpaint.delay"-nak és értékét állítsuk "0"-ra. Ez az érték azt az időt határozza meg, hogy mennyi ideig késleltesse a böngésző a kapott adatok megjelenítését.

13) Limitáljuk a memória használatát Ha szemmel láthatóan túl sok memóriát foglal a Firefox, korlátozhatjuk a memóriához való hozzáférését. Írjuk be ismét az "about:config" parancsot, keressünk rá a "browser.cache" bejegyzésre, majd itt válasszuk ki a "browser.cache.disk.capacity" bejegyzést. Alapból 50.000-re van állítva, ez viszont a rendelkezésünkre álló memória függvényében módosítható. 512MB-1GB RAM esetében próbálkozzunk 15.000-rel.

14) Csökkentsük a memóriahasználatot a Firefox minimalizálásakor A memóriahasználat csökkentését egy korábbi cikkünkben részletezzük.

15) Költöztessük el, vagy töröljük le a "fül bezárása" gombot Ha véletlenül bezártuk néhányszor azt a fület, amelyet éppen olvasgatni akartunk, a bosszúság elkerülésére az "about:config" paranccsal ez is megoldható. Itt keresőbe írjuk be a "browser.tabs.closeButtons" bejegyzést, majd igény szerint állítsuk át az értékeket:

* 0: csak az aktív fülön jeleníti meg a bezárás gombot * 1 (alapbeállított): minden fülön megjeleníti a bezárás gombot * 2: egy fülön sem jeleníti meg a bezárás gombot * 3: az 1.x Firefox verziókhoz hasonlóan az fülektől jobbra egyetlen bezárás gombot jelenít meg

Röviden ennyi az annyi. Akinek további hasznos ötlete, trükkje van, ossza meg velünk. Addig is: Jó gyorsulást!

jox.hu
 
< Előző   Következő >
Tanulási segédletek
Kötelező olvasmányok elemzései
Irodalom vázlatok
Történelem tételek
Nyelvtan tételek
Számítástechnika tételek
Szociológia tételek
Angol tételek
Növényvédőszer kémia tételek
Elsősegély tételek
Vállalkozásgazdaságtan tételek
Irodalom tételek 2.
Nyelvtan szóbeli tételek
Történelem tételek 2.
Biológia tételek
Angol szóbeli tételek
Angol nyelvtan tételek
Irodalom tételek 3.
Filozófia tételek
free counters
 
Template source from www.webhomez.net. Converted to Mambo template by Your Mambo Design.
© 2018 dezs.extra.hu - tételek gyűjteménye
Joomla egy nyílt forráskódú rendszer, mely a GNU/GPL Licensz alatt áll.