DEZS.EXTRA.HU
tételek gyűjteménye
 

Kezdőlap
Tételek
gardening.ro erdélyi kertészeti portál

Hol élnek legtovább az emberek? PDF Nyomtatás E-mail
Írta: dezs   
Share this!
ImageHa hosszú életet szeretne fiának, költözzön az Adriai-tenger mellet egy dombon fekvő kis köztársaságba: San Marinóba. Ha történetesen lánya van, a legmegfelelőbb lakhely Monaco vagy Japán.

A fenti országok állnak az élen ugyanis a születéskor várható átlagos élettartam tekintetében, azaz egy ma született csecsemő ezekben az országokban élne a legtovább a világon, ha nem változnának időközben az egészségügyi mutatók. Az évente megjelenő statisztikát múlt héten hozta nyilvánosságra az Egészségügyi Világszervezet (WHO). Az adatokból kiderült, hogy San Marinóban a férfiak születéskor várható átlagos élettartama 80 év, míg a (más országok mellett) Monacóban illetve Japánban élő hölgyek átlagos várható élettartama 86 év.

Sajnos nem meglepetés, hogy a világon Afrikában a legalacsonyabb a születéskor várható élettartam mind a nők, mind a férfiak körében. A kontinens nyugati partján fekvő Sierra Leone férfi lakosságának átlagos várható élettartama mindössze 37 év; ezzel megegyezik az Afrika déli részén található Szváziföld női lakosságának várható élethossza. A fekete kontinens fejlettebb országai közé sorolt Dél-Afrikában a várható élethossz férfiaknál 50, nőknél 52 év.

A USA szintén az élmezőnyben foglal helyet a születéskor várható átlagos élettartam terén, de sem a nők, sem a férfiak körében nem áll az első helyen: az amerikai férfiak átlagosan 75 évig, az amerikai nők átlagosan 80 évig élnek.

Magyarországon a ma született fiúk a KSH szerint 68,56, a lányok 76,93 évre számíthatnak - tehát hazánk az erős középmezőnyben tanyázik. A környező országok nagyobbrészt jobban állnak: Ausztria 77 év férfi / 82 év nő, Szlovákia 70 / 78, Ukrajna 61 / 73, Románia 68 / 76, Szerbia 70 / 75, Horvátország 72 / 79, Szlovénia 74 / 81. (Ez utóbbiak a WHO 2005-ös adatai).

ma.hu
 
< Előző   Következő >
Tanulási segédletek
Kötelező olvasmányok elemzései
Irodalom vázlatok
Történelem tételek
Nyelvtan tételek
Számítástechnika tételek
Szociológia tételek
Angol tételek
Növényvédőszer kémia tételek
Elsősegély tételek
Vállalkozásgazdaságtan tételek
Irodalom tételek 2.
Nyelvtan szóbeli tételek
Történelem tételek 2.
Biológia tételek
Angol szóbeli tételek
Angol nyelvtan tételek
Irodalom tételek 3.
Filozófia tételek
free counters
 
Template source from www.webhomez.net. Converted to Mambo template by Your Mambo Design.
© 2018 dezs.extra.hu - tételek gyűjteménye
Joomla egy nyílt forráskódú rendszer, mely a GNU/GPL Licensz alatt áll.