DEZS.EXTRA.HU
tételek gyűjteménye
 

Kezdőlap
Tételek
gardening.ro erdélyi kertészeti portál

A román sajtó szembeszáll a cigányozó elnökkel: egy napig nem írnak Basescuról PDF Nyomtatás E-mail
Írta: dezs   
Share this!
ImageFeljelentést tesz az illetékes igazságügyi szerveknél, és egynapos hírembargót rendel el Traian Basescu román államelnök ellen a Román Sajtóklub, mert a politikus a múlt hétvégén elvette az egyik újságírónő maroktelefonját, majd "büdös cigánynak" nevezte.

A döntést Cristian Tudor Popescu, a CRP elnöke közölte a médiával, aki emlékeztetett arra, hogy a Romániában talán legbefolyásosabb érdekvédelmi és szakmai szervezet döntése egyedülálló szigorúságát illetően.

A neves román újságíró közölte, hogy a feljelentést a telefonkészülék elkobzása miatt teszik, és ezentúl valamennyi politikus ellen így járnak el, aki hasonló cselekedetet követ el újságíróval szemben. Emellett a legnagyobb kiadóvállalatok tulajdonosait és a legbefolyásosabb országos lapok vezető újságíróit magába tömörítő szervezet vezető testülete azt is elhatározta, hogy csütörtökön hírembargót rendel el az audiovizuális médiának, ami a pénteki írott sajtóra is vonatkozik.

Ez az intézkedés azt jelenti, hogy a román média várhatóan nem tudósít majd Traian Basescu újbóli hivatalba iktatásáról, amelyre a leváltása ügyében szervezett népszavazás megnyerésének köszönhetően kerül sor e napon. A hírzárlat viszont nem csak erre az eseményre vonatkozik, hanem Basescu aznapi összes megnyilatkozására. A CRP azt is javasolja az elnöki hivatalba akkreditált újságíróknak - mondta Popescu -, hogy csütörtökön tegyék le kameráikat, magnóikat, mobiltelefonjaikat és írószereiket a hivatalnak otthont adó Cotroceni-palotában.

A CRP elnöke azzal indokolta ezt a döntést, hogy a mobiltelefon elkobzásával Basescu gyakorlatilag a médiafogyasztókat fosztotta meg az információtól.

A szóban forgó incidensre a múlt szombaton került sor, amikor Basescu egy bukaresti bevásárlóközpontban járt feleségével. Az egyik kereskedelmi televízió újságírója saját mobiltelefonjával készített felvételt Basescuról, aki kikapta kezéből a készüléket, majd zsebre vágta. A felvétel a feleségével folytatott párbeszédet is rögzítette, amelyben Basescu "büdös cigánynak" nevezte a riportert.

Ez a rasszista megnyilatkozás az Országos Diszkriminációellenes Tanács figyelmét is felkeltette, amely szerdán hallgatja meg a feleket. Egy roma civil szervezet is tiltakozott már az elnöki túlkapás miatt, a történtekről pedig az államfőt a népszavazás előtti kampányban nyíltan pártoló Evenimentul Zilei című napilap is bíráló cikket közölt.

ma.hu
 
< Előző   Következő >
Tanulási segédletek
Kötelező olvasmányok elemzései
Irodalom vázlatok
Történelem tételek
Nyelvtan tételek
Számítástechnika tételek
Szociológia tételek
Angol tételek
Növényvédőszer kémia tételek
Elsősegély tételek
Vállalkozásgazdaságtan tételek
Irodalom tételek 2.
Nyelvtan szóbeli tételek
Történelem tételek 2.
Biológia tételek
Angol szóbeli tételek
Angol nyelvtan tételek
Irodalom tételek 3.
Filozófia tételek
free counters
 
Template source from www.webhomez.net. Converted to Mambo template by Your Mambo Design.
© 2018 dezs.extra.hu - tételek gyűjteménye
Joomla egy nyílt forráskódú rendszer, mely a GNU/GPL Licensz alatt áll.