DEZS.EXTRA.HU
tételek gyűjteménye
 

Kezdőlap
Tételek
gardening.ro erdélyi kertészeti portál

Kiégett, de menthető a hajócsoda PDF Nyomtatás E-mail
Írta: dezs   
Share this!
ImageTúlélte a Jóreménység fokának viharait, a két világháborút, most pedig London egyik turistaközpontjában vált vélhetően gyújtogatók áldozatává a Cutty Sark, a világ utolsó teaclippere, a brit kereskedelmi tengerhajózás első számú jelképe

A 30 évi élettartamra tervezett, idén 138 éves, orrárboccal együtt 85 méter hosszú, 963 tonnás Cutty Sark sokak szerint a világ leghíresebb vitorlása. Az úgynevezett clipper osztályú háromárbocos kezdetben teát szállított Kínából Angliába, Afrika megkerülésével, és évről évre sebességi részrekordokat döntött. Ezt a hajótest különlegesen ívelt, keskeny formája és a rendkívül nagy vitorlafelület tette lehetővé.

Image


Annak idején verseny folyt az angol hajóstársaságok között, hogy ki ér előbb Sanghajból Londonba a szezon első kínai teaszállítmányával. Jóllehet a Cutty Sark, amely összesen nyolc ilyen "teafutamban" vett részt, ebben a tengeri maratonban - sorozatos időjárási és technikai balszerencsék miatt - soha nem győzött, gyorsasága így is legendás volt.

Később gyapjút szállított Ausztráliából Angliába, majd portugál hajóstársaságoknak adták el. A múlt század húszas éveiben került vissza angol tulajdonba; helyreállították, és egy ideig kiképző hajóként használták.

A Cutty Sark későn született ahhoz, hogy valódi kereskedelmi sikersztori legyen belőle; vízre bocsátásnak idején már erőteljesen fejlődött a gőzhajózás, ami ugyan lassúbb és drágább szállítási forma volt, viszont megbízhatóbb, ami a pénzük biztonságát féltő befektetők és kereskedők számára elsődleges szemponttá vált a gyakori hajótörések miatt.

Ráadásul megépítésével egy időben készült el a Szuezi-csatorna is, amely szükségtelenné tette a több ezer kilométeres kitérőt a Jóreménység foka körül az Ázsia és Európa közötti hajóforgalomban, és ezzel gyakorlatilag odalett a vitorlások gyorsasági előnye. A Cutty Sark azonban mindezzel együtt is legendává vált, és a mai napig az maradt. Már a nevét is legenda övezi. A nagy skót költő, Robert Burns által a clipper születése előtt száz évvel megverselt régi skót történet szerint egy Tam O'Shanter nevű derék farmer éppen a piacról igyekezett haza egy viharos éjjelen, amikor tűz körül táncoló boszorkányokra lett figyelmes, akik elől alig tudott elmenekülni. E boszorkányok legfiatalabbika viselt "cutty sark"-ot, vagyis rövid, ledér szoknyaféleséget - állítólag innen a név, de hogy miért éppen erre keresztelték a hajót, az pontosan máig sem ismert.

A Cutty Sark számára a brit hajóstörténelem múzeumi központjában, a délkelet-londoni Greenwichben alakítottak ki külön szárazdokkot 1954-ben. A hajó történelmi jelentőségét mutatta, hogy amikor jelentős felújítási munkálatok után, 1957-ben II. Erzsébet királynő ismét felavatta, az eseményt egyenes adásban közvetítette a BBC, jóllehet ez akkoriban külső helyszínről még ritkaságnak számított.

Szerencse a hétfői szerencsétlenségben, hogy éppen tavaly kezdték el a hajó teljes, 25 millió font költségvetésű restaurálását, amelynek keretében az eredeti felszerelés 80 százalékát, közte az árbocokat, a kormánykereket és a híres orrdíszt is eltávolították a fedélzetről, így ezek nem károsodtak.

A hajót gondozó Cutty Sark Trust szerint a tűz jelentős mértékben visszaveti a felújítási munkákat, amelyekhez így több pénz is kell majd, de a tengerészeti műemlék megmenthető.

canadahun.com
 
< Előző   Következő >
Tanulási segédletek
Kötelező olvasmányok elemzései
Irodalom vázlatok
Történelem tételek
Nyelvtan tételek
Számítástechnika tételek
Szociológia tételek
Angol tételek
Növényvédőszer kémia tételek
Elsősegély tételek
Vállalkozásgazdaságtan tételek
Irodalom tételek 2.
Nyelvtan szóbeli tételek
Történelem tételek 2.
Biológia tételek
Angol szóbeli tételek
Angol nyelvtan tételek
Irodalom tételek 3.
Filozófia tételek
free counters
 
Template source from www.webhomez.net. Converted to Mambo template by Your Mambo Design.
© 2018 dezs.extra.hu - tételek gyűjteménye
Joomla egy nyílt forráskódú rendszer, mely a GNU/GPL Licensz alatt áll.