DEZS.EXTRA.HU
tételek gyűjteménye
 

Kezdőlap
Tételek
gardening.ro erdélyi kertészeti portál

Újraválasztották Orbán Viktort a Fidesz élére PDF Nyomtatás E-mail
Írta: dezs   
Share this!
ImageNem hozott meglepetést a Fidesz kongresszusa, ahol a papírforma jött be a tisztújításban. Orbán Viktort a küldöttek elsöprő arányban, 97 százalékos többséggel választották újjá. Az elnöki beszéd fő gondolata az új többség eszméjének hirdetése volt.

97 százalékos aránnyal választották újra Orbán Viktort elnöknek a Fidesz kétnapos kongresszusának második napján. Miután Schmitt Pál szombaton visszalépett az alelnök-jelöltségtől, a vasárnap a kiszámíthatóság jegyében telt. A négy versenyben maradt alelnök-aspiráns Pokorni Zoltán, Kósa Lajos, Pelczné Gáll Ildikó és Varga Mihály elmondta ugyan kortesbeszédeit, ám ennek tétje csak az volt, hogy a pozíció biztos birtokában melyikük vívja ki több küldött szimpátiáját, vagyis melyikük kap több szavazatot.

A népszerűségi versenyt végül Varga Mihály nyerte 1608 vokssal, a legkevesebbel, 1390-el pedig Pelczné Gáll Ildikót díjazták a küldöttek. A pártelnöki székért egyedül ringbe szálló Orbán Viktort a szavazásban résztvevők több mint 97 százaléka, 1656 érvényesen voksolóból 1608 támogatta. Ezzel minden idők legnagyobb arányú megerősítését vívta ki a pártvezető, igaz a 2022 kongresszusi küldöttből 400 nem jött el az eseményre, több mint 50 pedig nem vett részt a szavazáson. Megválasztása után egyórás programbeszédében Orbán Viktor abból indult ki, hogy az ország nagy bajban van, de az embereknek el kell hinniük, hogy van kiút és az elmúlt időszakban létrejött új többség képes változtatni a helyzeten.

- Magyarországnak újra el kell hinnie, hogy nemcsak a lemondás, a beletörődés politikája, nemcsak a nem tudjuk mire is várunk depressziós életérzése létezik. Magyarországon a kormánypolitikával szemben már létrejött az új többség. Az új többség elutasítja azt a politikát, amikor a gazdaság határain túlra akarják kiterjeszteni az anyagi haszonszerzés elvét. Ebből az eszméből, nevezzük nevén: neoliberális eszméből az új többségnek elege van, elutasítja, mert érzi, hogy elszívja életerejét és megalázza az életét.

Az új többség politikájának alapja Orbán Viktor szerint a kölcsönös felelősségvállalás, célja pedig az erős Magyarország lehet. Ezt - mint mondta - csak úgy lehet elérni, ha érdekeltté teszik az egyént a közösségépítésben.

- A kölcsönös felelősségvállalás olyan társadalmi szervező elv, amely képes magasabb rendű, tartós és megbízható egyezségek megteremtésére az emberek között. Mi nem hiszünk sem a piac, sem más materiális dolgok misztikus képességeiben, nem hiszünk az úgynevezett láthatatlan kezekben, amely állítólag működteti a piacot. Mert mi pontosan tudjuk, hogy minden piacon egyetlen láthatatlan kéz működik és az mindig a tolvaj keze. És mi nem bízzuk a társadalmat tolvajokra, mert lúzerek azért nem vagyunk.

A kormánypártok képviselőit elkényeztetett új arisztokrata semmirekellőknek nevező pártelnök hosszan érvelt a kiváltságok eltörlése és egy új plebejus politika mellett is. A szocialisták támogatottságának történelmi mélypontjára utalva pedig úgy vélte: bármikor legyen is a következő választás, a Fidesz dolga, hogy minden idők legerősebb ellenzéki pártja álljon szemben minden idők leggyengébb MSZP-jével.

A Fidesz-KDNP frakciószövetség fontosságát hangsúlyozta a Kereszténydemokrata Néppárt elnöke a Fidesz tisztújító kongresszusán. Semjén Zsolt a következő időszak feladatául jelölte meg a szövetség a megerősítését, és egy közös értékekre épülő program kidolgozását. A kongresszuson Tőkés László királyhágó-melléki református püspök arról beszélt, hogy a magyar állam nemhogy határokon átívelő nemzetpolitikát, de még korlátozott nemzeti állampolitikát sem képvisel. Tarlós István, a fővárosi önkormányzat Fidesz-frakciójának vezetője úgy vélte, az ország eljutott oda, hogy az igazmondás elvesztette jelentőségét, és ez a fővárosra is igaz.

A kongresszuson felszólalt az Európai Néppárt - Európai Demokraták elnöke is. Wilfried Martens közölte: az Európai Uniónak közös politikára van szüksége olyan stratégiai kérdésekben, mint az energia; a magyar kormány nem járhat külön utakon e téren. Hangsúlyozta: szükség van arra, hogy Magyarország világosan elkötelezze magát a közös energiapolitika mellett.

Joó Hajnalka, Magyar Rádió
erdely.ma
 
< Előző   Következő >
Tanulási segédletek
Kötelező olvasmányok elemzései
Irodalom vázlatok
Történelem tételek
Nyelvtan tételek
Számítástechnika tételek
Szociológia tételek
Angol tételek
Növényvédőszer kémia tételek
Elsősegély tételek
Vállalkozásgazdaságtan tételek
Irodalom tételek 2.
Nyelvtan szóbeli tételek
Történelem tételek 2.
Biológia tételek
Angol szóbeli tételek
Angol nyelvtan tételek
Irodalom tételek 3.
Filozófia tételek
free counters
 
Template source from www.webhomez.net. Converted to Mambo template by Your Mambo Design.
© 2018 dezs.extra.hu - tételek gyűjteménye
Joomla egy nyílt forráskódú rendszer, mely a GNU/GPL Licensz alatt áll.