DEZS.EXTRA.HU
tételek gyűjteménye
 

Kezdőlap
Tételek
gardening.ro erdélyi kertészeti portál

A pápa is füvezik PDF Nyomtatás E-mail
Írta: dezs   
Share this!
Image"A pápa füvezik": az 1960-as években született "ellenkultúra" ismerői jól ismerik azt a híres fotómontázst, amelyen a szentatya hamiskás mosollyal emeli ajkaihoz a marihuánás cigarettát.

Ilyen címen jelent meg annak idején David Peelnek egy, a korszellemet tükröző dala (Pope Smoked Dope) és ezt a címet kapta az a hét végétől látható pozsonyi kiállítás, amely a korszak rock-zenéjének és pszichedelikus kísérleteinek hatását kívánja bemutatni a modern képzőművészetre, beleágyazva azt a tőle elválaszthatatlan kor hátterébe.

Az augusztus 26-ig nyitva tartó kiállítás, amely a Pálffy-palotában nyílt meg a Pozsonyi Városi Galéria (GMB) rendezésében, az 1962 és 1972 közötti időszakot öleli fel. San Franciscói posztereket, csehszlovákiai és külföldi rockkoncertplakátok, lemezborítók, rockmagazinok, -könyvek és brosúrák láthatók, továbbá olyan tárgyak, amelyeknek közük van a hippikultúrához, a drogokhoz, az első űrrepülésekhez és az akkortájt először kimondott civilizációs problémákhoz.

A tárlat célja, hogy a látogatók megértsék az akkor felnőtté váló generációt és azokat, akiket ez a világ, ez az életérzés egy életre megérintett. A kiállítás címe azonban máris vihart kavart. A szlovák katolikus püspöki konferencia és bizonyos kormánykörök egyaránt rosszallásukat fejezték ki miatta.

A püspökök egyrészt az egyházfő személyével való "visszaélést" tartották mélységesen sértőnek, másrészt pedig úgy vélték: ez az "olcsó reklámfogás" azért is aggasztó, mert burkoltan a kábítószer-élvezetre szólít fel.

A szlovák kormány drogfüggőséggel foglalkozó miniszteri bizottságának képviselője is reményét fejezte ki, hogy a kiállítás nem igazolja azokat a félelmeket, melyek szerint ennek hatására tovább terjed a kábítószer-élvezet az országban.

Zdenek Primus, a kiállítás szervezője hangsúlyozta: a cím nem más, mint a szabadságérzés metaforája. A tárlat, amely a maga nemében a legnagyobb Európában, korábban már nagy sikert aratott Csehország öt városában is, 2005-ben az év gyűjteményének választották.

Blazej Slaby a kormány drogszakértője azonban úgy véli: a csehek túlságosan toleránsok voltak a könnyű drogokkal szemben, és ma már ott tartanak, hogy Csehország a világon a második a marihuánaélvezet terén.

canadahun.com
 
< Előző   Következő >
Tanulási segédletek
Kötelező olvasmányok elemzései
Irodalom vázlatok
Történelem tételek
Nyelvtan tételek
Számítástechnika tételek
Szociológia tételek
Angol tételek
Növényvédőszer kémia tételek
Elsősegély tételek
Vállalkozásgazdaságtan tételek
Irodalom tételek 2.
Nyelvtan szóbeli tételek
Történelem tételek 2.
Biológia tételek
Angol szóbeli tételek
Angol nyelvtan tételek
Irodalom tételek 3.
Filozófia tételek
free counters
 
Template source from www.webhomez.net. Converted to Mambo template by Your Mambo Design.
© 2018 dezs.extra.hu - tételek gyűjteménye
Joomla egy nyílt forráskódú rendszer, mely a GNU/GPL Licensz alatt áll.