DEZS.EXTRA.HU
tételek gyűjteménye
 

Kezdőlap
Tételek
gardening.ro erdélyi kertészeti portál

Falusi Lagzi Top 5 PDF Nyomtatás E-mail
Írta: dezs   
Share this!
ImageNéha olyan elitizmussal viszonyul a romániai magyarság a maneléhez, mintha az erdélyi falusi lagzikban csak Johann Sebastian Bach menne. Összeállításunkban bemutatjuk a „magyar maneléseket”. A manele egy török eredetű lakodalmas zeneműfaj, körülbelül 5 éve tört be a romániai zenei köztudatba. Olyan fantázianevű előadók művelik, mint Vali Vijelie, Nicolae Guta, Romeo Fantastic vagy Adrian Copilu de Vito Minune. De nézzük meg, kik azok, akik feldobják a magyar lagzik hangulatát, azaz kik a „magyar manelések”.

5. helyezett: Betli Duó

Image


Ki ne emlékezne, azokra a mókásan elgondolkodtató Betli Duó slágerekre, mint a „Csókold meg a tökömet” vagy a „Mennydörög a szerelem”. Még mindig ifjúkorom vezető intellektuális élményei között vannak, azok a földrajzi tudáshalmaz-gazdagító Betli szövegek, mint a ”voltál-e már Debrecenben, d*gtál-e már tyúkketrecben?”

Kinek a tudatában ne élne még elevenen az a tragédia, mikor a kazetta-szalagot beszívta a magnó? A Betli Duó 1986-ban alakult, és több mint egymillió kazetta és CD eladásával az egyik vezető lakodalmas szórakoztató-ipari csapat lett. „Vicces” slágereik bármelyik lagzi hangulatát feldobják – még a töltöttkáposzta kihozása után is –, ezért az 5. helyet kapja a toplistán.

4. helyezett: Kaczor Feri

Image


Kaczor Ferinek semmiféle rokoni kapcsolata nincs a népmesei Kaczor királlyal. Viszonylagos ismertségét a TV2 Dáridó című műsorának köszönheti, lemezei közül négy arany- és egy platinalemez lett. Bemutatkozó szövegében kiemeli, hogy szereti a csajokat, de végül is ebben a businessben, ki nem? Jó minőségű PR anyagai, és eladási mutatói dobják föl a negyedik helyre.

3. helyezett: Csocsesz

Image


„A mulattatás nagymestere” – ezt mondja magáról az előadó, aki Galambos Lajos nagy felfedezettje. „Fiatalos lendülettel s nem utolsó sorban fantasztikus dalokkal szórakoztatja a közönséget az egykori jódli mester” – folytatódik a bemutatkozó anyag, amely az olvasóban keletkezendő katarzisra fókuszálva, nem utolsó sorban, említést tesz a művész „Csak lóvé legyen” című vadonatúj albumáról.

Ugyancsak innen szemlézve, meg kell említeni, hogy „igazi dús hajkoronával gyarapodott a mulattatás mestere, de a testsúly csökkenés sem volt jelentéktelen, hiszen közel 20 kg fogyott tudatosan a lemez megjelenésére Csocsesz”. A tudatos hajimplantánció és fogyókúra ritka ebben a műfajban, Csocsesz tehát mindent belead – ezért toplistánkon a harmadik.

2. helyezett: Bunyós Pityu

Image


Profi ökölvívó, edző és énekes – 1984-ben Mike Tysonnal is megmérkőzött. A barcelonai olimpián befejezi ökölvívói karrierjét, és „gyerekkori zenei élményei hatására énekelni kezd”. Az eredetileg Szikora István néven futó lakodalmas sztár olyan költészeti remekekkel lepte meg eddig a lakodalmak látogatóit dalszövegek gyanánt, mint:

„De csóró lettem, nincs kenyerem!
Elvesztettem a munkahelyem
Jaj Istenem most mi lesz velem???
Betörjek vagy guberáljak?
Jaj istenem mit csináljak?”


Az egyszerű ember hétköznapi problémái és divinitás egyaránt megjelennek a fenti szövegben. Bunyós Pityu, a költő a 2. helyezett.

1. helyezett: Lagzi Lajcsi

Image


Galambos Lajost, azaz Lagzi Lajcsit senkinek nem kell bemutatni. Dáridó, trombita, jókedv. Ő az autentikus, eredeti magyar lakodalmas sztár. Mint a hegedűkészítők között Stradivárius, a festők között Leonardo da Vinci, a szobrászok között Michelangelo.

Ő az, aki elérte, hogy az esküvő fogalmával azonosítsák, ő a Lagzi Lajcsi. Kiváncsi vagyok, hogy mikor lesznek a színpadi nevének követői – mondjuk mikor bukkan fel Temető Feri vagy Keresztelő János.

Első helyezett, mert ő a legnagyobb. Szó szerint.

Bálint Ferenc,maszol.ro
 
< Előző   Következő >
Tanulási segédletek
Kötelező olvasmányok elemzései
Irodalom vázlatok
Történelem tételek
Nyelvtan tételek
Számítástechnika tételek
Szociológia tételek
Angol tételek
Növényvédőszer kémia tételek
Elsősegély tételek
Vállalkozásgazdaságtan tételek
Irodalom tételek 2.
Nyelvtan szóbeli tételek
Történelem tételek 2.
Biológia tételek
Angol szóbeli tételek
Angol nyelvtan tételek
Irodalom tételek 3.
Filozófia tételek
free counters
 
Template source from www.webhomez.net. Converted to Mambo template by Your Mambo Design.
© 2018 dezs.extra.hu - tételek gyűjteménye
Joomla egy nyílt forráskódú rendszer, mely a GNU/GPL Licensz alatt áll.