DEZS.EXTRA.HU
tételek gyűjteménye
 

Kezdőlap
Tételek
gardening.ro erdélyi kertészeti portál

Marosvásárhely - Több magyar hely a MOGYE-n PDF Nyomtatás E-mail
Írta: dezs   
Share this!
Image Azzal a kéréssel fordult a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) vezetősége az oktatási minisztériumhoz, engedélyezze, hogy a 2007–2008-as tanévvel kezdődően egyenlő számú magyar és román diák folytathassa tanulmányait a felsőfokú oktatási intézményben.

Éppen ezért az egyetem vezetői azt kérik a szaktárcától, hagyja jóvá a létszámemelést, mivel a magyarul tanulók számának emelését nem a román helyek csökkentésével kívánják elérni. Mindez körülbelül 30 pluszhelyet jelentene. A minisztérium jövő héten dönt arról, hogy elfogadja-e vagy sem az egyetemi vezetőség javaslatát.

„Úgy gondoltuk, az a helyénvaló, ha mindenkinek egyenlő esélyt adunk a bejutásra” – fogalmazott Constantin Copotoiu, a MOGYE rektora, aki szerint ezzel a gesztussal valós igényeknek tett eleget az egyetem vezetősége. Nagy Örs rektorhelyettes véleménye szerint azonban ez sem tökéletes megoldás, de sokkal jobb az eddiginél, amikor a magyar nyelven tanuló diákok száma 45 százalék, a románul tanulóké 55 százalék volt.

1989-ben 19 magyar diák kezdte egyetemi éveit a MOGYE-n. A rendszerváltást követően a helyzet gyökeresen megváltozott. Mivel 1993–94-re látványosan nőtt a magyar hallgatók száma, az akkori magyar oktatók kérték az egyetem vezetőségétől, biztosítsa a magyarok számára a helyek 30 százalékát. Akkor ezt nem sikerült megvalósítani. Csak jóval később tudták elérni, hogy pontosan meghatározott magyar nyelvű beiskolázási számot biztosítottak.

A minisztérium az utolsó kilenc év bejutási átlaga alapján számította ki, hogy az államilag támogatott helyekből hány legyen a román anyanyelvű hallgatóké és hány a magyaroké. Mivel a marosvásárhelyi az egyetlen egyetem az országban, ahol magyarul is el lehet sajátítani az orvosi és gyógyszerészeti szakmát, egyre több magyar nemzetiségű diák jelentkezik. Ennek következtében sokkal jobb minősítéssel estek ki a magyar diákok, mint amilyen érdemjeggyel bejutottak a román anyanyelvűek. A mostani határozattal ezen a helyzeten próbál változtatni az egyetem vezetősége.

Antal Erika, Krónika kronika.ro,erdely.ma
 
< Előző   Következő >
Tanulási segédletek
Kötelező olvasmányok elemzései
Irodalom vázlatok
Történelem tételek
Nyelvtan tételek
Számítástechnika tételek
Szociológia tételek
Angol tételek
Növényvédőszer kémia tételek
Elsősegély tételek
Vállalkozásgazdaságtan tételek
Irodalom tételek 2.
Nyelvtan szóbeli tételek
Történelem tételek 2.
Biológia tételek
Angol szóbeli tételek
Angol nyelvtan tételek
Irodalom tételek 3.
Filozófia tételek
free counters
 
Template source from www.webhomez.net. Converted to Mambo template by Your Mambo Design.
© 2018 dezs.extra.hu - tételek gyűjteménye
Joomla egy nyílt forráskódú rendszer, mely a GNU/GPL Licensz alatt áll.