DEZS.EXTRA.HU
tételek gyűjteménye
 

Kezdőlap
Tételek
gardening.ro erdélyi kertészeti portál

Kommunista hatalomátvétel Magyarországon PDF Nyomtatás E-mail
Írta: dezs   
Share this!
Történelem tétel  

MAGYARORSZÁG 1944-45 ÉS 1956 KÖZÖTT

AZ EGYPÁRTRENDSZER KIALAKULÁSA

 

            Kommunista hatalomátvétel Magyarországon

 

            Magyarország a II. világháború végére a teljes összeomlás szélére került. Újjá kellett szervezni az országot szinte a semmiből. 1944. december 21-én Debrecenben összeült az Ideiglenes Nemzetgyűlés, és megalakult az Ideiglenes Nemzeti Kormány Dálnoki Miklós Béla vezetésével. 1945 januárjában Magyarország fegyverszünetet kötött a Szovjetunióval. Magyarország nem független, a szovjet befolyású Szövetséges Ellenőrző Bizottság (SZEB) gyakorolja a hatalmat.

 

            Az országban a demokratikus erők közé tartozott a) a Független Kisgazdapárt (FKGP), mint a polgári demokrácia, a magántulajdon és a birtokos parasztság védelmezője Nagy Ferenc és Tildy Zoltán vezetésével; b) a Szociáldemokrata Párt (SZDP) - vezetője Szakasits Árpád -, amely belsőleg megosztott volt a kommunistákhoz való viszony tekintetében és c) a Nemzeti Parasztpárt (NPP), amely a szegényparasztságot képviseli, Veres Péter és Kovács Imre irányítása alatt.

 

            Az 1945. novemberi választást a kisgazdák abszolút többséggel (57 %) nyerték meg, míg a kommunisták csak 17 %-ot értek el. A győzelmet a kisgazdák nem tudták kihasználni, koalíciós kormányzásra kényszerültek a kommunistákkal a szovjet befolyás miatt. A kommunisták kulcspozíciókhoz jutottak (belügy, gazdasági tárca). 1946. február 1-jén kikiáltják a második köztársaságot, melynek elnöke az eddigi kormányfő Tildy Zoltán, az új miniszterelnök Nagy Ferenc lesz.

 

            A Kisgazdapárt kísérletet tett a kommunisták visszaszorítására, orvosolni akarta a földosztás során a gazdagabb parasztság sérelmére elkövetett szabálytalanságokat. Ennek ürügyén a kommunisták szembefordították a szegényparasztságot a kisgazdákkal. Megalakult a Baloldali Blokk (MKP, SZDP, NPP), amely tüntetéseket szervezett a Kisgazdapárt ellen. 1946 őszén a kommunisták köztársaság ellenes tevékenység ürügyén letartóztattak egy sor kisgazdapárti és parasztpárti politikust (Magyar Közösség - titkos szervezet) - ezek voltak az első politikai perek. Kovács Bélát, a Kisgazdapárt főtitkárát a Szovjetunióba hurcolták, Nagy Ferenc miniszterelnököt lemondatták. Megtörtént a Kisgazdapárt felbomlasztása, ez volt a hírhedt Rákosi-féle „szalámi-taktika”.

 

            1947 augusztusában újra választásokat tartottak, melyen a kommunisták 22 %-kal elsők lettek - ehhez választási csalások kellettek (kék cédulás választás). Ettől kezdve a kommunista párt - Sztálin irányvonalának megfelelően - felgyorsította az egypárti uralom kiépítését. 1947-48-ra az ellenzéki pártok kénytelenek voltak beszüntetni működésüket. 1948-ban Magyar Dolgozók Pártja (MDP) néven egyesült az MKP és az SZDP. Az új párt főtitkára Rákosi Mátyás, elnöke Szakasits Árpád lett. Megvalósult az egypártrendszer, Rákosi hozzákezdhetett egyszemélyi diktatúrájának megvalósításához.

 

 
< Előző   Következő >
Tanulási segédletek
Kötelező olvasmányok elemzései
Irodalom vázlatok
Történelem tételek
Nyelvtan tételek
Számítástechnika tételek
Szociológia tételek
Angol tételek
Növényvédőszer kémia tételek
Elsősegély tételek
Vállalkozásgazdaságtan tételek
Irodalom tételek 2.
Nyelvtan szóbeli tételek
Történelem tételek 2.
Biológia tételek
Angol szóbeli tételek
Angol nyelvtan tételek
Irodalom tételek 3.
Filozófia tételek
free counters
 
Template source from www.webhomez.net. Converted to Mambo template by Your Mambo Design.
© 2018 dezs.extra.hu - tételek gyűjteménye
Joomla egy nyílt forráskódú rendszer, mely a GNU/GPL Licensz alatt áll.