DEZS.EXTRA.HU
tételek gyűjteménye
 

Kezdőlap
Tételek
gardening.ro erdélyi kertészeti portál

. Géza és István államszervező munkája PDF Nyomtatás E-mail
Írta: dezs   
Share this!
Történelem tétel  

2. Géza és István államszervező munkája

 

A honfoglalás után hadjáratokat vezet a magyar nép a nyugati – és a déli országok, valamint Bizánc ellen. A harcok nagy része sikerrel jár, de 933-ban a megerősödött Szász dinasztia Madarász Henrik vezetésével legyőzi a kalandozó magyar seregeket. A végső vereséget 955-ben I. Ottó méri Augsburgnál. Ennek köszönhetően Magyarországon belső fejlődés indul meg. A fejedelmi család, akit Árpád utódai alkotnak, kiterjeszti birtokait.

Taksony halála után Géza lesz a fejedelem (970/972-997). 973-ban a quedlinburgi találkozó keretében békét köt I. Ottóval, valamint hittérítő papokat kér és kap. Elveszi Saroltot, az erdélyi gyula lányát. A papok segítségével elterjeszti a katolikus vallást, és fiát, Vajkot is megkeresztelteti, aki így az István nevet kapja. Bár a fejedelem maga nem keresztelkedik meg, mégis sok hívre tesz szert a katolikus egyház.

Géza halála után ütközésbe kerül a régi, vagy senioratus rend és az új, a primogenitura rend. A régi rendszer hívei szerint Koppány az utód, mivel szerintük a legidősebb férfi örökli a fejedelmi széket. Ellenben az új rend hívei a feudális szokások szerint választanának uralkodót, vagyis Istvánt, Géza fiát. A két rend hívei Veszprémnél csapnak össze. István seregei Vecelén vezetésével megverik Koppány seregét, akit a csatavesztés után felnégyelnek, és a négy égtáj felé kitűznek. Így semmi akadálya annak, hogy Istvánt 1000. december 31.-én vagy 1001. január 1.-én királlyá koronázzák Esztergomban.

Királlyá koronázása után István megkezdi államszervező munkáját. Az országot 50 vármegyére osztja. Ezeknek a vezetője a megyés ispán lesz. A várakba várispánt nevez ki, és várjobbágyokat tart. A királyi udvar irányítója, a király távollétében a nádorispán.

István 10 püspökséget hoz létre. Az esztergomi és a kalocsai érseki címet is kap. Az esztergomi érsek lesz a mindenkori bíboros. Egy másik magas rangot is létrehoz, a hercegprímást. Három apátságot alapít, a bencés rendi pannonhalmit - (Szent Márton hegyi apátság) és pécsváradit -, valamint a Veszprém völgyi apátságot. Minden 10 falú köteles egy templomot építeni. A király adja az oltárt, a püspök a papot és a könyvet. Elrendeli, hogy a termények 1/10-ét az egyháznak kell befizetni. Ez a tized, vagy dézsma. Vasárnaponként kötelező templomba menni, kivéve annak, aki a tűzre vigyáz. Védelmezi a magántulajdont. Szigorúan bünteti a tolvajlást.

István idős korára egyre betegebb. 1031-ben fia, Imre herceg is meghal, így gondjai lesznek az utódlással. Ekkor nővére fiát, Orseolo Pétert nevezi ki a trónra. Emiatt a másik unokaöccse Vazul megharagszik, így István 1031-ben megvakítatja, és forró ólmot öntet a fülébe, ezzel alkalmatlanná téve az uralkodásra. Vazul fiai (András, Béla és Levente) Lengyelországba menekülnek.

 

Írta: Marót Máté

 
< Előző   Következő >
Tanulási segédletek
Kötelező olvasmányok elemzései
Irodalom vázlatok
Történelem tételek
Nyelvtan tételek
Számítástechnika tételek
Szociológia tételek
Angol tételek
Növényvédőszer kémia tételek
Elsősegély tételek
Vállalkozásgazdaságtan tételek
Irodalom tételek 2.
Nyelvtan szóbeli tételek
Történelem tételek 2.
Biológia tételek
Angol szóbeli tételek
Angol nyelvtan tételek
Irodalom tételek 3.
Filozófia tételek
free counters
 
Template source from www.webhomez.net. Converted to Mambo template by Your Mambo Design.
© 2018 dezs.extra.hu - tételek gyűjteménye
Joomla egy nyílt forráskódú rendszer, mely a GNU/GPL Licensz alatt áll.