DEZS.EXTRA.HU
tételek gyűjteménye
 

Kezdőlap
Tételek
gardening.ro erdélyi kertészeti portál

Út az egyeduralom felé PDF Nyomtatás E-mail
Írta: dezs   
Share this!
Történelem tétel  

                            11. Út az egyeduralom felé

 

Numidia királya Jugurta nagy területeket foglal el, és Róma nem tud mit tenni. Megválasztják Néppárti Mariust (Kr.e. 105) aki Jugurta ellen küldi a légiókat. A sereget legyőzik és Jugurtát lefejezteti. Hozzákezd a hadseregreformokhoz.

    -     Vagyontalan polgárokból álló zsoldos hadsereget szervez.

-         A katonáknak 16 évig kell szolgálniuk utána veteránokká válnak és kolóniákba telepítik őket, és mindegyikük saját földet kap.

-         Egyesíti a fegyverzetet, rendszeresíti a kiképzést.

-         Minden légió külön jelzést kap.

Több éven keresztül konzullá választatja magát.

Kr.e. 91-ben Livius Druscus néptribunusként úgy gondolja, hogy a római szövetségeseket római jogokhoz kell juttatni. Ám elgondolása csak úgy, mint ő maga rövid életűnek bizonyult mivel nemsokára meggyilkolták.

Kitör a szövetségesek háborúja. Kr.e. 91-89 között sikerült végül kiharcolniuk a jogokat.

VI. Mitriádész, Ronthus királya mintegy 80000 rómait legyilkol a Kis-Ázsiai részeken. A szenátori párt egy Sulla nevű hadvezért küld Mitriádész ellen.

Útközben viszont azt az utasítást kapja, hogy térjen vissza Rómába a seregek nélkül, mert a Néppárti Mariust küldik inkább el. Erre Sulla felkapta a vizet visszafordult a seregével együtt, bement Rómába és hatalmas vérfürdőt rendezett azok közt, akik vissza akarták hívni. Újra elindult seregeivel és legyőzte Mitriádész seregeit. Kr.e. 83-ban Sulla, visszatérése után intézkedéseket hoz. Mégpedig:

-         Korlátlan idejű diktátorrá választatja magát, ami azért jó (számára) mert miután lemond diktátori címéről nem lehet felelősségre vonni azelőtti cselekedetei miatt.

-         Összeállítja a proscriptiót vagyis a feketelistát, amin megtalálható volt 200 szenátor és 1600 lovag neve. Ha valaki megölné őket az jutalmat kapna és a halálraítélt vagyona egy részét is megkapná. Aki elbújtatta a halálra ítélteket azok szintén halálra voltak ítélve. Kb. 3000 embert öltek meg.

Tömegével telepítette le saját veteránjait Róma körül. 10000 rabszolgát felszabadít és jogcímet ad nekik.

Az erkölcsi rend bomlásnak indul. Felemeli a szenátus létszámát 600 főre és ő választja meg a szenátorokat. Úgy gondolja, hogy amit tett az jó és, hogy ezzel megmentette a köztársaságot. Lemondott és kb. 70 évesen meghalt.

Halálát követően rabszolga felkelések jönnek. Az első Kr.e. 136-132 között ebben kb. 300000 rabszolga vett részt. A második Kr.e. 104-101 között volt.

Tartottak rabszolgavásárokat, ahol naponta 5-10000 rabszolga cserélt gazdát.

A rómaiak nagy része nem dolgozik, a munkák 90%-át rabszolgákkal végeztetik.

A szakképzett rabszolgák előnyben voltak. A legnehezebb dolguk a bányászoknak és a mezőgazdaságban dolgozóknak volt. Voltak még a gladiátorok, akiknek az életükért kellett harcolniuk. Vagy egyik társukkal vagy egy vadállattal kellett megküzdeniük. Kiválasztásuk úgy történt, hogy az erősebb rabszolgákat kiválasztották majd gladiátor iskolába rakták őket. A legismertebb iskola a Capuai volt.

A Trák származású Spartacus Kr.e. 74-71 között ráveszi társai nagy részét, hogy lázadjanak fel. El akarnak jutni a gallokhoz, akikkel Róma hadban állt. Ám valami oknál fogva, amit a történészek még ma sem tudnak pontosan a Pó völgyénél megálltak és visszafordultak. Át akartak jutni Szicíliába, de egy nagy vihar miatt nem tudtak. Visszafordulni megint csak nem tudtak a rómaiak miatt. Teljesen be voltak kerítve. A körülbelül 120000 főt számláló rabszolga sereg kikapott a csatában.

A római seregeket két hadvezér Crassus és Pompeius vezette. Spartacus meghalt a csatában.

Crassus és Pompeius vitatkoznak egymással az uralkodói cím miatt.

Julius Caesar (Kr.e. 100-44) közbeavatkozik és ideiglenesen kibékíti őket. Marius rokona ezért ő is néppárti. Sikerül megcsípnie Hispánia helytartóságát és az ott lévő bányákból jól meggazdagszik, majd visszatér Rómába és ismét kibékíti Crassust és Pompeiust. Létrehozza az első Triumvirátust, ami titkos szövetséget jelent 3 férfi közt.

Julius Caesart konzullá segítik. Felosztják egymás között a területeket.

Kr.e. 58-51 között Galliában harcolnak (erről Julius még könyvet is írt a címe: A Gall Háborúk). Crassus meghal a háborúban. Pompeius visszatér Rómába és áskálódik Julius Caesar ellen. Pompeius szenátusi tag lesz. A szenátus az ő kérésére hazarendeli Julius Caesart. A seregeit kint kellett volna hagynia, de nem volt annyira buta, hogy ezt megtegye.

A seregeket azért kellett volna kint hagynia, mert egy rendelet szerint a Rubicó folyót a sereg nem lépheti át. (Ekkor mondta, hogy: A kocka el van vetve.) Bevonul Rómába az egész seregével. Pompeius villámgyorsan menekülni kezd. Kr.e. 48-ban sor kerül Pompeius és Julius csatájára. Caesar legyőzi Pompeius légióit. De Pompeius elmenekül Egyiptomba Caesar még ide is követte. Ám ez rossz döntés volt Pompeius részéről mivel az egyiptomiak tálcán nyújtották át Pompeius fejét Caesarnak. Caesar megismerkedik Kleopátrával, aki ekkor 15 éves, és bár Caesarnak már van felesége Kleopátrát királynévá teszi. Gyermekük is születik Kaeserian aki természetesen törvénytelen gyerek. Egyiptomból hadjáratokat indít. Itt kapja meg a legrövidebb hadi üzenetet Veni, Vidi, Vici, ami azt jelenti, hogy Jöttem, láttam, győztem.

Caesar örökös diktátorrá választatja magát. Kr.e. 47-ben reformintézkedéseket hoz.

-         Földet oszt: letelepíti veteránjait

-         Értékálló aranypénzt veret (innentől minden római uralkodó aranypénzt veret). Mindig császárváltás után veretnek új pénzt.

-         A provinciabelieknek római polgárjogot oszt.

-         600-ról 900-ra emeli a szenátus létszámát és ezzel teljesen döntésképtelenné teszi.

-         Naptárreformot vezet be az eddig 10 hónapból álló év első hét hónapját átnevezi.               1. hónap Mars> Januarius

      2. hónap Vénusz> Februoriust

          3. hónap Maiores> Martius

          4. hónap Junores> Apri

          5. hónap Quintilis> Maiores

          6. hónap Sextilis> Junores

          7. hónap Septem> Julius (beleegyezett, hogy róla nevezzék el.

Ezenkívül az év napjainak számát is „átírta”.

(1578-ban XIII. Gergely pápa a Julius féle naptárat módosította.)

Sokaknak nem tetszik, hogy Julius diktátor ezért felajánlják neki a királyi címet, de ő ezt visszautasítja. Egy csoport azt állítja, hogy veszélybe sodorja Róma köztársaságát.

Március idusán miközben menne a szenátusi ülésre Brutusz és egy társa megszervezték Julius meggyilkolását. Mindenki beledöfte a kését.

Julius ekkor mondta azt a híres mondatát ami így hangzott: Et tu mi fili Bruta. Ez azt jelenti: Te is fiam Brutusz. Ugyan Brutusz nem a fia volt, de úgy szerette mintha az lett volna.

A köztársaság válsága folytatódik. Két hadvezér emelkedik ki Antonius, aki Caesar hadvezére volt és Lepidus, aki lovas parancsnok volt.

Caesar Antoniusra hagyta vagyonát, aki ebből elosztogatott belőle egy igen jelentős összeget és ezzel nagy népszerűségre tett szert.

Ezt követően létrejön a második Triumvirátus.

 

Írta: Bürger Tamás

                                                                                  

 
< Előző   Következő >
Tanulási segédletek
Kötelező olvasmányok elemzései
Irodalom vázlatok
Történelem tételek
Nyelvtan tételek
Számítástechnika tételek
Szociológia tételek
Angol tételek
Növényvédőszer kémia tételek
Elsősegély tételek
Vállalkozásgazdaságtan tételek
Irodalom tételek 2.
Nyelvtan szóbeli tételek
Történelem tételek 2.
Biológia tételek
Angol szóbeli tételek
Angol nyelvtan tételek
Irodalom tételek 3.
Filozófia tételek
free counters
 
Template source from www.webhomez.net. Converted to Mambo template by Your Mambo Design.
© 2018 dezs.extra.hu - tételek gyűjteménye
Joomla egy nyílt forráskódú rendszer, mely a GNU/GPL Licensz alatt áll.