DEZS.EXTRA.HU
tételek gyűjteménye
 

Kezdőlap
Tételek
gardening.ro erdélyi kertészeti portál

2. tétel PDF Nyomtatás E-mail
Írta: dezs   
Share this!

A.     Kisérlet: a DNS polinukleotid lánca mentén a következő bázishármasokat tartalmazó RNS szintetizálódik: UUC   CUA      GCC    ACA    CGU

A megoldáshoz ismernünk kell a A (adenin) – T (timin) (vagy RNS esetén U (uracil))

                                                      C (citozin) – G (guanin) Ennek szellemében a megoldás:

UUC         CUA    GCC    ACA    CGU

AAG         GAT    CGG    TGT     GCA

 


B.     A szerkezeti okok a fehérjék sokfélesége. A fehérjék óriásmolekulák, aminosavakból épülnek fel. A felépítésben összesen 20 féle aminosav vesz részt, az elsődleges szerkezet ezeknek a savaknak a sorrendje a fehérjeláncban.

 

C.     Szelekció: a cél, hogy genetikailag rátermettebb egyed vegyen részt a szaporodásban és így az ő gén állománya öröklődjön. Természetes szelekciók: irányító, stabilizáló, szétválasztó. Irányító: ugyanabból a fajból több fenotípus létezik, ha ez a faj elvándorol, akkor történik meg, vagy ha a környezet megváltozik csak az egyik fenotípus marad meg (pl. fehér lepke a világos nyírfán, fekete a kormos nyírfán). Stabilizáló: a pázsitfűnek két változata létezik, a keskeny és a széles levelű változat. Száraz időszakban a keskeny levelű van előnyben (kisebb felületen párologtat), fotoszintézisben viszont a széles levelű. Ekkor közepes levélszélességű faj alakul ki és marad meg. Szétválasztó: vízigény alapján a dombtető szárazabb, a domb alja viszont nedvesebb, így a vízigény alapján szétválasztódnak.

 

D.    Biológiai album 73-as tábla: (Bilógia III. 117. o.) A szív üregrendszerét egy hosszanti fal egymással nem közlekedő jobb és bal szívfélre osztja. Mindkét részben egy-egy pitvart, ill. kamrát különböztetünk meg. A jobb pitvarba (mindig szemből) a test felöl érkező gyűjtő erek hozzák vissza az elhasznált vért (piros színnel jelölve, nagy vérkörből jön), innen a jobb kamrába kerül a szívbillentyűn keresztül (a kamrát és a pitvart elválasztó kötőszövet), majd elindul a kisvérkörben a tüdő felé, ahol oxigént vesz fel a vörösvértestek hemoglobinja. Azután visszaérkezik a szívbe, de a bal pitvarba, innen a bal kamrába jut, ahonnan a nagy vérkörbe távozik, ahonnan az artériákon keresztül eljut a sejtekhez, majd a vénákon keresztül visszajut a szívbe.

 
< Előző   Következő >
Tanulási segédletek
Kötelező olvasmányok elemzései
Irodalom vázlatok
Történelem tételek
Nyelvtan tételek
Számítástechnika tételek
Szociológia tételek
Angol tételek
Növényvédőszer kémia tételek
Elsősegély tételek
Vállalkozásgazdaságtan tételek
Irodalom tételek 2.
Nyelvtan szóbeli tételek
Történelem tételek 2.
Biológia tételek
Angol szóbeli tételek
Angol nyelvtan tételek
Irodalom tételek 3.
Filozófia tételek
free counters
 
Template source from www.webhomez.net. Converted to Mambo template by Your Mambo Design.
© 2018 dezs.extra.hu - tételek gyűjteménye
Joomla egy nyílt forráskódú rendszer, mely a GNU/GPL Licensz alatt áll.