DEZS.EXTRA.HU
tételek gyűjteménye
 

Kezdőlap
Tételek
gardening.ro erdélyi kertészeti portál

9. tétel PDF Nyomtatás E-mail
Írta: dezs   
Share this!

A.     Ha növények két csoportjából az egyik zöld, a másik vörös fényt kap, amelyek a zöld fényt kapták elpusztultak, mi történt? A zöld színtest a vörös fénnyel gerjeszthető (a fényből a vörös spektrum), a zöld fénnyel nem. A vörös moszat él a tengerben a legmélyebben, azért mert ide már csak a napfény zöld sugarai hatolnak le (értelemszerűen a vörösmoszat vörös színtestét a zöld fény gerjeszti).

 


B.     A DNS szintézis egyedülálló folyamat, miért? A térszerkezete kettős spirál, meghatározott párosok között (odenin – timin, guanin – citozin) hidrogénkötés tartja fenn a térszerkezetet.

 

C.     AB vércsoportú beteg 0-ás vért kap: a 0-ás vér általános adó, az AB vércsoportúnak mindenki adhat. A véradónál vörösvértest membránján lévő szénhidrátokat kell figyelembe venni, a kapónál pedig a plazmában lévő kicsapó anyagokat.

 

D.    Biológiai album, 51-es tábla (Biológia III): fényenergia megkötése mind a prokarióta, mind az eurokarióta sejtekben különböző színanyagok segítségével történik. A színanyagok a sejtekben a membránok fehérjéihez kötődnek. Az eurokarióta növényi sejtekben az ilyen membránok külön sejtszervecskéket alkotnak, ez a színtest.

Mitokondrium: az eurokarióta sejtekben külön sejtalkotó a mitokondrium (henger formájú, méretük a baktériumokéhoz hasonló). A biológiai oxidációban a glikolízis a sejtplazmában, a citromsav ciklus és a terminális oxidáció a mitokondriumban játszódik le.

 
< Előző   Következő >
Tanulási segédletek
Kötelező olvasmányok elemzései
Irodalom vázlatok
Történelem tételek
Nyelvtan tételek
Számítástechnika tételek
Szociológia tételek
Angol tételek
Növényvédőszer kémia tételek
Elsősegély tételek
Vállalkozásgazdaságtan tételek
Irodalom tételek 2.
Nyelvtan szóbeli tételek
Történelem tételek 2.
Biológia tételek
Angol szóbeli tételek
Angol nyelvtan tételek
Irodalom tételek 3.
Filozófia tételek
free counters
 
Template source from www.webhomez.net. Converted to Mambo template by Your Mambo Design.
© 2018 dezs.extra.hu - tételek gyűjteménye
Joomla egy nyílt forráskódú rendszer, mely a GNU/GPL Licensz alatt áll.