DEZS.EXTRA.HU
tételek gyűjteménye
 

Kezdőlap
Tételek
gardening.ro erdélyi kertészeti portál

Balassi Bálint (1554 - 1594) élete PDF Nyomtatás E-mail
Írta: dezs   
Share this!

Balassi Bálint - egy észak-magyarországi főnemesi család elsőszülött fia - 1578-ban huszonnégy esztendős, teljesen vagyontalan, politikailag gyanús, házassági tervei nem sikerülnek. Műveltségével, páratlan nyelvtudásával - a magyaron kívül nyolc nyelven beszélt: latinul, olaszul, németül, lengyelül, törökül, szlovákul, horvátul és románul -, katonai képességével nem tud mit kezdeni. Ekkor ismerkedett meg egy magas rangú katonatiszt és kormányférfiú nála idősebb, unatkozó feleségével, Ungnád Kristófné Losonczi Annával.


Ez a viharos szerelem azonban nem oldotta meg a költő egzisztenciális problémáit. A hadnagy és századparancsnok Eger várába jelentkezett szolgálattételre, s itt működött 1582-ig, amikor duhaj és kicsapongó élete miatt lemondtak további szolgálatairól.

     Losonczi Anna megneheztelt rá, nőügyei és szerelmi botrányai pedig már a bécsi kormányhivatalokat foglalkoztatták. Balassi ekkor egy huszáros házassági csínnyel igyekezett életét rendbe hozni, 1584 karácsonyán feleségül vette a hajdani egri hősnek, Dobó Istvánnak akkoriban megözvegyült Krisztina leányát, s egy katonai akcióval hozományként elfoglalta Sárospatak várát. Ebből azonban országos botrány lett: Sárospatak ugyanis királyi vár volt, ráadásul a házasfelek között oldalági rokonság állt fenn, így a házasságot érvénytelenítették. Ugyanakkor családi birtokaiból is végleg kiforgatta nagybátyja és gyámja, Balassi András.

     Az időközben megözvegyült Losonczi Annát ezután ismét ostromolni kezdte szerelmével, házassági ajánlataival, ő azonban kikosarazta a csélcsap kérőt. Így 1589 szeptemberében - egyedül, kísérő nélkül lóra ül és Lengyelországba lovagol, azzal áltatva magát, hogy a küszöbön álló lengyel-török háborúban fog katonáskodni. A háború nem tör ki, ő viszont Debno várában megismerkedik egy újabb szépasszonnyal, Szárkándy Annával, akivel boldog szerelemben él vagy fél esztendeig. Innen a Keleti-tenger partjára utazik, egy jezsuita kollégiumban időzik - a válási perpatvar során ugyanis katolikus hitre tért - majd 1591-ben hazatér Magyarországra. Bor- és lókereskedéssel foglalkozik és 1593-ban, amikor kitör a tizenöt éves háború, fegyvert fog, a török ellen. Régi családi birtokait is visszafoglalja a töröktől. Esztergom ostromakor hal meg 1594. május 19-én. Egy ágyúgolyó roncsolja szét a lábát.

 

 

 
< Előző   Következő >
Tanulási segédletek
Kötelező olvasmányok elemzései
Irodalom vázlatok
Történelem tételek
Nyelvtan tételek
Számítástechnika tételek
Szociológia tételek
Angol tételek
Növényvédőszer kémia tételek
Elsősegély tételek
Vállalkozásgazdaságtan tételek
Irodalom tételek 2.
Nyelvtan szóbeli tételek
Történelem tételek 2.
Biológia tételek
Angol szóbeli tételek
Angol nyelvtan tételek
Irodalom tételek 3.
Filozófia tételek
free counters
 
Template source from www.webhomez.net. Converted to Mambo template by Your Mambo Design.
© 2018 dezs.extra.hu - tételek gyűjteménye
Joomla egy nyílt forráskódú rendszer, mely a GNU/GPL Licensz alatt áll.