DEZS.EXTRA.HU
tételek gyűjteménye
 

Kezdőlap
Tételek
gardening.ro erdélyi kertészeti portál

A polgári forradalmak és nemzetállamok születése Európában és Észak-A-ban a XVII-XIX. sz. közepéig PDF Nyomtatás E-mail
Írta: dezs   
Share this!
Az angol polgári forradalom

A polgári forradalmak és nemzetállamok születése Európában és Észak-Amerikában a XVII-XIX. század közepéig

 

– Ismertesse az angol polgári forradalom történetét, értékelje a jelentőségét!

– Az Amerikai Egyesült Államok születése és története a rabszolgaság fölszámlásáig.

– Ismertesse a nagy francia forradalom történetét, értékelje jelentőségét!

 

Az angol polgári forradalom

 

I. Előzmények a polgárháború kirobbanásáig: A gazdaság és a társadalom a XVII. század első felében: A meggazdagodott kereskedők miatt több az ipari vállalkozás. A fő iparcikkek a finomposztó és a kőszén. Megnőtt a kereslet a finomkohászat iránt is. A külkereskedelem lebonyolítására létrejövő részvénytársaságok hatalmas hasznot hajtottak be. A fejlődés kulcsa a mezőgazdaság tőkés átalakulása volt. Megindul a társadalom szerkezetének az átalakulása: újnemesség, polgárság, bérmunkások (földjüket vesztett parasztok).

II. Az angol polgári forradalom:

1. Stuart abszolutizmus (1603-1640)

Az abszolutizmus válsága Angliában: 1603-ban I. Jakab lépett trónra. Felborul a korona és a parlament közötti kényes egyensúly. A politikai mozgalmak vallásos formában jelentkeznek. A puritánok (purus = tisyta) követelték a teljes személyi és vagyonbiztonságot, valamint a gyűlölt római hitre emlékeztető külsőségek kisöprését a templomokból. Az egyház vezetését egy választott testületre, a presbiterekre bízták. De még a presbiteriánusoknál is messzebb mentek, az independensek (függetlenek). Minden egyházközösséget önállónak tekintettek. I. Károly ezért kegyetlenül üldözte a puritánokat.

2. A forradalom kezdete (1640-1642):

I. Károly meg akarta szüntetni a Skót egyház önállóságát, mire a skótok fegyvert ragadtak és csapatait szétkergették, ezért az uralkodó 1640 tavaszán (majd 12 év szünet után) összehívta a parlamentet (3 hét – rövid parlament). I. Károly a háború folytatása érdekében a parlamentet újra összehívta, amely 1653-ig együtt is maradt. (hosszú parlament). Angliában a forradalom központja a parlament alsóháza, amely kimondta, hogy csak saját határozata alapján lehet feloszlatni és adót a parlament beleegyezése nélkül nem lehet szedni. A minisztereket és a hadsereget a parlament ellenőrizze.

A király által Londonba hívott gavallérok az utcákon véres jeleneteket rendeztek. Az összecsapásokat egyébként a „gavallérok” kezdeményezték. A király, amikor az ellenzék vezetőit személyesen akarta letartóztani, kudarcot vallott. 1642 jan. 10-én elmenekült a városból.

3. A forradalom kiteljesedése (polgárháború Angliában 1642-49):

A parlament egysége, az abszolutizmus felszámolása után megbomlott. A presbiteriánusok a királlyal való megegyezést keresik. A parlament independens szárnya Cromwell vezetésével megszervezte az „új mintájú hadsereget”. Cromwell összefogott a levellerekkel és bevonult Londonba (1648. december 2.). A felsőházat feloszlatták. Stuart Károlyt letartóztatják és kivégzik 1649-ben. Anglia 49-ben köztársaság lett.

4. A köztársaság és a protektorátus évei (1649-1660)

Cromwell felszámolja a leveller irányzatot. A népi mozgalmak letörése a fordulópontot jelenti a forradalom történetében. Az Angol katonai sikerek hatására létrejön Anglia, Skócia és Írország egysége a későbbi Nagy-Britannia. Az utolsó években Cromwell katonai diktatúrát gyakorolt.

5. A királyság visszaállítása (restauráció)

– 1660-tól 1685-ig II. Károly

– 1685-től 1688-ig II. Jakab uralkodik.

A parlamentet háttérbe szorítják. Külpolitikai szövetségesük Franciaország lett. A parlament fokozatosan szembefordul az uralkodóval, melynek következményeként megindul a párttá szerveződés. Később 1688-ben II. Jakabot megfosztják a trónjától. Orániai Vilmost koronázzák meg.

 
< Előző   Következő >
Tanulási segédletek
Kötelező olvasmányok elemzései
Irodalom vázlatok
Történelem tételek
Nyelvtan tételek
Számítástechnika tételek
Szociológia tételek
Angol tételek
Növényvédőszer kémia tételek
Elsősegély tételek
Vállalkozásgazdaságtan tételek
Irodalom tételek 2.
Nyelvtan szóbeli tételek
Történelem tételek 2.
Biológia tételek
Angol szóbeli tételek
Angol nyelvtan tételek
Irodalom tételek 3.
Filozófia tételek
free counters
 
Template source from www.webhomez.net. Converted to Mambo template by Your Mambo Design.
© 2018 dezs.extra.hu - tételek gyűjteménye
Joomla egy nyílt forráskódú rendszer, mely a GNU/GPL Licensz alatt áll.